Слухов неврит - има ли лечение?

Слухов неврит - има ли лечение?

Научете повече за слуховия неврит - какви са причините за появата му, основните признаци на заболяването, диагноза и лечение.

 

Околният свят се опознава с помощта на сложни възприемащи (рецепторни) апарати, наречени анализатори. Сред тях особено важно значение за човека има слуховият анализатор или по-простичко казано нашият слух.

Много са причините, които могат да доведат до неврит на слуховия нерв - вируси, микроби (на грип, заушка, скарлатина, морбили и др.) и паразити. Не по-малка роля играят токсичните фактори, особено хроничните интоксикации с въглероден окис, олово, живак, арсен, бензол, с някои лекарства. При продължително действие на силен производствен шум и вибрации, на силен внезапен звук, както и в резултат на хипертония, атеросклероза и други също може да настъпи слухов неврит.

Два са основните признака на заболяването: намален слух и субективен шум. Понякога болният има и по-слабо изразени нарушения на вестибуларния апарат - усеща виене на свят и др. Намалението на слуха е изразено в различна степен - от слаба до пълна глухота, едностранно или двустранно.

Субективният шум е почти постоянен признак на заболяването, изразен в различна сила и тоналност. Наподобява продължителен звън или свирене, свистене на пара, шум на мотор, на водопад и т.н. В други случаи шумът продължава със същата или увеличена сила въпреки отпадането на слуховата функция.

Разбира се, диагнозата на заболяването се определя от специалист въз основа на изчерпателно изследване на слуха и на вестибуларния апарат.

Особената чувствителност и слабата устойчивост на слуховия нерв обуславят и трудността в лечението му. Обаче ако то започне своевременно, се предотвратява появата на невъзвратими процеси. Затова още при първия признак за намален слух болният трябва да отиде при специалист.

Прилагат се антибиотици, антидоти (при токсични форми), съдоразширяващи средства, витамини и др. При невъзвратимост на процесите в слуховия нерв се препоръчва и слухопротезиране. С напредъка на технологиите, се откриха нови възможности при направата на слухови апарати. По този начин даже при някои тежки форми на слухов неврит се постигат задоволителни резултати.

При проблеми и загуба на слуха поискайте консултация и тест на слуха от Fonio  на адрес: бул. „Цар Симеон Велики“ 69, 6003 кв. Възраждане, Стара Загора.

   

0 коментарa

Виж още