Трябва ли Борисов да поеме политическа отговорност и да подаде оставка?

Трябва ли Борисов да поеме политическа отговорност и да подаде оставка?

След приблизително 60% от обработените резултати от бюлетините за президентските избори, стана ясно, че минимална разлика дели кандидатът за президент ген. Румен Радев и обявената като „майка на България“- Цецка Цачева.

Припомняме, че още в началото, според социологически проучвания, бе съобщено, че ген. Радев има възможност да се класира на второ място след Цачева, а изходът на това класиране да ни отведе на балотаж. И макар до момента ген. Радев да повежда в резултата, до 100% обработване на изборните бюлетини, нищо не е сигурно.

При така стеклите се обстоятелства, обаче, започна все по-масово да бъде задаван въпросът- Ще изпълни ли премиерът своето обещание, ако Цецка Цачева не спечели на изборите?

Припомняме, че още по време на предизборната кампания, премиерът неведнъж заяви готовност да напусне властта, в случай на провал на изборите на кандидата на ГЕРБ.
Към края на кампанията, само преди дни на 03.11.2016г., попитан отново дали действително е склонен да подаде оставка, Борисов уточни, че ще направи това още в изборната вечер, ако загубят на първи тур. А в интервю пред „120 минути“, водено от Светослав Минков, Цецка Цачева посочи, че подобно дело (за напускане на властта при загуба бел. ред.) е поемане на политическа отговорност.

След като снощи социологическите агенции присъдиха победата на ген. Радев, Борисов съобщи, че според него ГЕРБ продължава да е първа политическа сила за изборите, тъй като Радев е издигнат от инициативен комитет, а не партия. Той бе категоричен, че няма да създава хаос в публичното пространство и ако наистина ГЕРБ не спечели и на втори тур, оставката е сигурна.
 

След типично „палачинковата история“ на премиера, в социалната мрежа се напълни с коментари относно традиционната му смяна на позицията. Така стана ясно, че най-често задаваният въпрос напоследък, ще трябва да изтърпи еветнуално още един тур, за да се разбере ще има ли кабинет, или ще се натъкнем на втората оставка на премиера. Втора, тъй като първата бе подадена още през 2013-та година.

Междувременно шуменският блогър- Varg1, сподели своята гледна точка в личния си блог. Ето какво споделя той, публикуваме без редакторска намеса:
„Снощи Бойко беше обещал, че ако загуби изборите ще подаде оставка, но не го направи. Здраво е захапал кокала и не го пуска, но веднъж беше свален от власт с камъни и кръв и не си довърши мандата. На път е това да се случи отново, трети път няма да има.
Факт, който доказва само, колко неадекватно и престъпно е тяхното управление.
Да изчакали да видят, разликата била само един процент. Да, ама тази сутрин разликата е вече близо 4%.
За 27 години демокрация ГЕРБ ще са единствената партия свалена два пъти от власт от народа. Днес начело на държавата са едни нагли, лъжливи, лицемерни и подли хора.
Такъв безхарактерен, страхлив и нерешителен човек не заслучжава мястото на министър-предеседател.
Като попарени бяха снощи и видимо ядосани. Е нима сте очаквали нещо по-различно?
На тези избори вчера българският народ ясно и категорично каза не на комунизма и не на тоталитаризма.
Свободата се усеща във въздуха. Нормалните трудови хора са във възторг.
Идва началото на краят на едно изключително вредно управление за България. Щели били да оставят стабилна държава.“
Повече прочетете на: http://varg1.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/11/07/.1488066

По отношение стратегията на ГЕРБ за втория тур на президентските избори, тази сутрин Владислав Горанов, финансов министър в настоящото правителство, сподели в ефира на BTV, че не се предвиждат преговори за подкрепа на балотажа. Според ГЕРБ ще се разчита на здравия разум на българските граждани.

Министър Горанов подкрепи становището на Борисов, че все още е рано за подаване на оставка, защото „мачът още не е решен“.

   

0 коментарa

Виж още