АБВ: Процедурни хватки съдействаха за отхвърлянето на предложението за безплатни детски ясли и градини

АБВ: Процедурни хватки съдействаха за отхвърлянето на предложението за безплатни детски ясли и градини

С познати процедурни тактики парламентарното мнозинство успя да отхвърли направеното от АБВ предложение за постепенно въвеждане на безплатно използване на детските градини и ясли в страната. В началото се стигна до одобрение, но след прегласуването и поименното преброяване, то бе отхвърлено, споделят от АБВ.

Предложението изискваше допълнително субсидиране на общините, за да могат да се съобразят с него кметовете. Според г-жа Мариана Тодорова, зам.-председател и говорител на групата, това е било обсъждано предварително в Министерски съвет. Има точни изчисления за цената за осъществяването му. От АБВ са убедени, че приложението на това предложение ще има значителен демографски ефект в страната.

То касае раждаемостта и връщането на майките на работа, както и възможността всяко дете да ходи на ясла и детска градина.

Това е важно е за децата от малцинствата, които ходейки на детска градина, ще научат езика добре и ще могат да се интегрират по- успешно. Ефектът от тази мярка е в по- далечното бъдеще. Цената не е малка, но през годините ще има възвращаемост. Г-жа Тодорова изтъкна желанието на държавата да се бори с неграмотността, а в същото време взима недалновидни решения.

Тя допълни, че въпреки отхвърлянето, това предложение дава шанс за задълбочен дебат по темата, касаещ бъдещето на страната и децата ни.

Парламентът отхвърли и друго предложение на АБВ- увеличаването на заплатите на работниците в социалната сфера с 10%. Възнагражденията на работещите там са минимални, а изискванията за квалификация на тези длъжности са високи.

В новия бюджет са предвидени 5 % увеличение, което е крайно недостатъчно. Служителите мизерстват и има опасност скоро системата да остане без работници.

Мариана Тодорова каза, че неаргументирано е отхвърлено и още едно предложение- отпускане на 100 милиона лв за общините за повишаване на социалните стандарти и социалните услуги.

   

0 коментарa

Виж още