АКТУАЛНО - Газпром постепенно оттеглят инвестиции

АКТУАЛНО - Газпром постепенно оттеглят инвестиции

Руският гигант "Газпром" обмисля да продадe своя 50-процентен дял в компанията "Овергаз Инк" съобщиха от руската информационна агенция "Интерфакс", като се позовава на свои доверени източници. В това число влизат притежаваните от дъщерната фирма "Газпром Експорт" 49,51 хил. акции и 490 акции собственост на "Газпром".

В поделение 105 в "Газпром", което се занимава с управление на имуществото и корпоративните отношения, е получена поръчка за определяне на пазарната стойност на дела и взимане на адекватно управленско решение за финализиране на сделката
Според информаторите на агенцията приходите от продажбата на акциите вече са вписани във финансовия план на монополиста за тази година, макар и същинската сделка още да не е финализирана.

От "Интерфакс" уточниха, че "Овергаз" е обединено дружество, в което равни дялове притежават "Газпром" и представители на  българския бизнес. В първите години от основаването си дружеството е внасяло годищно по 2,6 млрд. куб. метра природен газ. Фирмата е посредник при вноса на руския природен газ у нас.

Още от началото на настоящата година обаче доставките за "Овергаз" са преустановени и единственият легитимен вносител е "Булгаргаз". Заради спрените доставки "Овергаз" заведе съдебен иск срещу "Газпорм експорт". Делото е на фаза формиране на трибунала, определяне на езика на арбитража и държава в която да бъде разгледан спора.

Още от първите месеци на 2016 година, след спирането на доставките на природен газ, започна да се говори за раздяла между "Газпром" и "Овергаз". Зам.-директорът на компанията Светослав Иванов коментира, че подобни стъпки са започнати още през 2014 година, а през декември 2015 година самата процедура е описана картографски.

   

0 коментарa

Виж още