Алфа Рисърч: Подкрепата за ген. Радев изпреварва тази на Цачева с 10 %

Алфа Рисърч: Подкрепата за ген. Радев изпреварва тази на Цачева с 10 %

Има ли победител в поредния дебат между двамата претенденти за президентския пост? Това ще се разбере едва в неделя - в деня на балотажа.

Според агенциите за проучване на електоралните нагласи ни очаква оспорвана битка.

Последният дебат, проведен в БНТ вчера бе една размяна на нападки. След час и половина дискусия, анкетата на сайта на БНТ показа, че ген. Радев е морален победител, като е подкрепен от по-голямата част от зрителите.

Г-жа Цецка Цачева така и не успя да събере допълнителна подкрепа от народа в полза на своята кандидатура.

По-рано тази сутрин от "Алфа рисърч" оповестиха своите прогнози за изхода от балотажа тази неделя. Според тяхното допитване Румен Радев води с 10% пред Цецка Цачева, като на Радев отреждат 49.6%, а за Цачева се падат 39.1% от прогнозните гласове.

По предварителни данни, електоралните нагласи са леко завишени, като се очаква поне 3.6 милиона гласоподаватели ще упражнят правото си на вот в неделя, което е 52% от имащите право да избират.

Според запознати, преднината на Радев се дължи предимно на допълнителната подкрепа на гласувалите за Орешарски, които са открито симпатизанти на ДПС. Ще има пренасочени гласове и от подкрепилите Калфин, Каракачанов и Марешки – по данни на БГНЕС.

Цачева ще разчита на подкрепа от поддръжниците на Трайчо Трайков, част от привържениците на Каракачанов и Марешки. До този момент няма обявена готовност за подкрепа от ДПС.

Агенциите са убедени, че в оставащите два дни има голям шанс да се промени значително вота на избирателите, а именно:

  • На първия тур 20% от избирателите са решили за кого да пуснат гласа си в последния момент
  • Решилите да отбележат квадратчето „Не подкрепям никого“ в деня на балотажа могат да решат да пуснат гласа си за един от двамата кандидати.

Точно заради тези две обстоятелства, отчетени при първия тур на изборите, е възможно да се получи доста оспорван вот.

   

0 коментарa

Виж още