Американски пилоти преследвали два сирийски Су-24

Американски пилоти преследвали два сирийски Су-24

На 19 август близо до сирийския град Хасака станал инцидент с американски и сирийски бойни самолети. Това се случило в района, където по-рано сирийската авиация нападна позиции на кюрдите и се намира спецназ на коалицията. Когато сирийският Су-24 влязъл в територията на Хасака, срещу него полетели два американски изтребителя F-22, разказва „Русская весна”. Намереният на пилотите да се установят връзка със сирийските летци се оказалли неосъществими. Американците се свързали с руски колеги, но те не били информирани за действията на сирийците.

Тогава американците пожелали упълномощаване да се приближат до Су-24, за да разберат дали е въоръжен. Един от F-22 започнал скрито да преследва Су-24 в продължение на няколко минути, докато той не напуснал въздушното пространство над Хасака.

„Аз го следвах, докато той направи три завоя. Изглежда той не подозираше, че аз съм редом с него” – разказал американският пилот.

Скоро след това в района се приближил втори сирийски самолет. Проследявайки го, американците разбрали, че той също не е въоръжен.

Според пилотите, те съумели да стигнат до сирийските самолети на разстояние около 600 м, без да бъдат видени.

От командния пункт на ВВС на САЩ в Катар обявиха, че били готови да дадат заповед за сваляне на сирийските самолети, при наличие на заплаха за силите на коалицията.

   

0 коментарa

Виж още