Американско проучване твърди, че е използвано химическо оръжие в Ирак

Американско проучване твърди, че е използвано химическо оръжие в Ирак

Има голяма вероятност бунтовниците от „Ислямска държава“ да са изстреляли химическа ракета срещу американските войници, базирани в Ирак.

Ракетата, попаднала на няколкостотин ярда от американската военновъздушната база Куайра край Мосул може да е съдържала химически вещества.

Никой не е наранен в атаката на базата, която е дом на няколко стотин американски войници, във вторник.

Ако това се потвърди действително, ще бъде първият опит за използване на  химическо оръжие в нападението на коалиционните сили в Ирак.

Войниците, разположени в базата, са подготвени да се справят с химически атаки.

"На 20 септември, следобеда Иракско време, иракската въздушна база в Куайра Уест попадна под атака от непряк огън", се казва в изявление на Пентагона.

"Първоначалният тест на остатъците от оръжието, което е  използвано даде положителен тест за агент от горчица. Устройството, вероятно ракета, е неточно и грубо."

След обеззаразяването съставът в базата показва признаци или симптоми на въздействие на агента на горчица, казват от Пентагона.

"Тази атака не е повлияла на нашата мисия по никакъв начин, нито сме променили състоянието на сигурността в района около базата" се добавя в изявлението.

"Ние обучаваме и нашите бойци, и нашите партньори за точно този тип случаи.

Не е имало непосредствено потвърждение на атаката в Багдад, съобщава Куентин Съмървил, кореспондент на Би Би Си в Близкия изток.

Независимо от това, вече има 20 документирани случаи на използване на  химически оръжия срещу кюрдските бойци в Ирак и в една четвърт от тези случаи описват съдържание на газ от горчица.

ИД отдавна е заподозряна в получаване и използване на сурови химически оръжия в Ирак и Сирия, където също контролира територия.

Газът от горчица в достатъчни количества мое да осакати или убие чрез увреждане на кожата, очите и дихателните пътища.

Мосул, вторият по големина град в Ирак, е бил под контрол на ИД през последните две години и битката за връщането му се очаква да започне през следващите седмици.

Американските войници оказват помощ на местните сили, заради подготвяното настъпление.

   

0 коментарa

Виж още