Англосаксонците се шегуват с французите за буркините

Англосаксонците се шегуват с французите за буркините

На някои френски плажове, забраната на буркините предизвиква вълна от критики в англосаксонските страни.

Всекидневникът „Таймс“,  излезе с шокиращото заглавие -„Френски абсурд“, на автора на уводни статии Дейвид Ааронович. В статията му се отбелязва, че подобни забрани са дело единствено на "сбъркани мозъци" и създават пряка опасност от възникването на още повече проблеми.

Британската организация Експлоринг Ислам Фаундейшън, задава въпрос: „Нима носенето на буркини е по-обидно от гледката на долнище на бански тип прашки при дами на зряла възраст в сравнение с класическия бански?!“. Организацията развива дейност за по-доброто разбиране на исляма.

В някои градове с многобройно мюсюлманско население във Великобритания, не е рядкост гледката на напълно забулени жени, въпреки това тя не предизвиква такава полемика като във Франция.

Най-известният пример на носене на буркини е дело на Найджела Лоусън, известната водеща на британското радио и телевизия още през 2011 г. облече буркини на плажа на Сидни.

Мюсюлманка споделя, че е шокиращо да се изисква от жените които носят ценностите на религията да се разголват на плажа и допълва, че постоянно се говори за интеграцията на мюсюлманите, но същевременно обществото не ги одобрява, когато плуват с буркини. Разминаването между британци и французи се обяснява от специалистите с различните култури в двете страни.

Д-р Сара Силвестри от Лондонския университет, заяви, че „Трудността с френския модел, който насърчава равенство на всички граждани независимо от раса и религия, е че е трудно той да бъде приложен по справедлив начин“.

Огромно влияние оказват и последните атентати на територията на Франция, които са довели обществото до извода, че многообразието може да предизвика трудности и заплашва националната сигурност.

Създателката на буркините Ахеда Занети е от Австралия, там дрехата се приема и като средство за интеграция. Според австралийската журналистка Сара Малик, забраната на буркините е атака срещу малцинствата по света. „Занапред, жените не само трябва да се съобразяват със сексизма сред техните общности, но и със силата на държавата“, коментира Малик.

 

Изтончик: blitz.bg

   

0 коментарa

Виж още