Арестуваха афганистанското момиче заснето от сп. ”Нешънъл джиографик” (СНИМКИ)

Арестуваха афганистанското момиче заснето от сп. ”Нешънъл джиографик”  (СНИМКИ)

Красивото зеленооко момиче, което през 1985 г. стана изключително известно в целият свят, след като се появи на корицата на сп. ”Нешънъл джиографик”, е било арестувано в Пакистан, за притежание на фалшиви документи за самоличност. По време на снимките девойката - Шарбат Гула е била едва 12-годишна.

Според законодателството в страната, на Шарбат Гула вероятно ще бъде наложена парична глоба, както и до 14 години лишаване от свобода. Органите на реда  казват, че Гула е арестувана при разследване от Федералната агенция на Пакистан, след двугодишно проучване в Пешавар, в близост до границата с Афганистан. Наскоро, Пакистан стартира акция срещу фалшивите документи за самоличност.

Известното "афганистанско момиче" е заснето през далечната 1984 г. по време на съветската окупация на Афганистан, в бежански лагер в северозападната част на Пакистан.

Корицата на списанието и до ден днешен е изключително популярна.

След цели 17 години, едва през 2002 г., фотографът Стив Маккъри успява да открие красивата афганистанка. По това време, г-жа Гула живее в отдалечено афганистанското село, омъжена е за хлебар и има три дъщери.

Органите на реда в Пакистан, твърдят, че са открили 60,675 чужденци притежаващи фалшиви лични карти. Последните данни на ООН показват, че в Пакистан са регистрирани над 1,4 милиона афганистански бежанци. Властите смятат, че в страната незаконно пребивават още един милион нерегистрирани бежанци.

   

0 коментарa

Виж още