Арестуваха ислямист в Германия!

Арестуваха ислямист в Германия!

Немската полиция е задържала ислямист, заподозрян в плана за терористичен акт, съобщи в. „Тагесшпигел“, цитиран от ТАСС и агенция „Фокус“.

Спецчасти на полицията задържаха в сряда в град Айзенхютенщат (провинция Брандебург) 27-годишен мъж, уточнява електронното издание на вестника.

Той бил немец, приел исляма, и планирал да взриви самоделна бомба на празника, който винаги се провежда в Айзенхютенщат от 26 до 28 август.

Медии съобщиха, че „става дума за 27-годишен немец“ със салафитско минало, но тази информация не е потвърдена официално. При претърсвания в квартирата на заподозрения било открито взривно устройство според неофициални информации.

От друга страна сведения на контраразузнаването показват, че тази година доста повече мъже и жени са заминали от Германия за Сирия и Ирак, за да станат част от "Ислямска държава".

Изглежда данните, цитирани днес от ДПА, са от вече нашумелия поверителен документ, изготвен за правителството в Берлин след парламентарно питане.

Към 20 юли общо 840 мъже и жени са се махнали от Германия, за да се присъединят към ИДИЛ в Сирия и Ирак. До средата на май те са били 820, уточнява БТА.

За справка през миналата година в същите посоки са отпътували около 760 ислямисти от Германия. Също днес в Германия беше предсрочно освободен от затвора лидера на разкрита в страната радикална ислямистка група, обмисляла нападения на дискотеки, летища и американски обекти.

Мъжът, Фриц Г., е излежал над две трети от 12-годишна присъда. Той ще изтърпи останалата част от наказанието си под формата на пробация при строги условия, каза адвокатът му.

Роденият в Мюнхен Фриц Г. приел исляма като момче и бил член на т.нар. Зауерландска терористична група. Той се срещнал с други двама от групата в тренировъчен лагер на "Съюза за ислямски джихад" в Пакистан.

   

0 коментарa

Виж още