Астрономи направиха интересно откритие в центъра на Млечния път!

Астрономи направиха интересно откритие в центъра на Млечния път!

Астрономи се натъкнаха на куп от древни звезди в центъра на Млечния път благодарение на инфрачервения телескоп "Виста" (VISTA) на Европейската южна обсерватория, информира ЮПИ.

За пръв път звезди тип RR Lyrae са намерени в галактиката ни!

RR Lyrae са променливи звезди, свързани основно със звездни популации на най-малко 10 млрд. години. Намирането им в центъра на Млечния път води до предположения, че галактиката е създадена от сливане на първични звездни купове.

Понеже редица галактични центрове са "гъсто населени", е трудно да се проучат. За радост на астрономите центърът на Млечния път е достатъчно близо, за да може да бъде добре изследван.

Звездите тип RR Lyrae често са затъмнени от светлината на по-млади и по-ярки звезди и от облаци прах. 

Учените имат надежда, че откриването на десетина звезди тип RR Lyrae в пренаселения център на Млечния път ще съдейства на астрономите да направят модел на формирането на галактични изпъкналости - древни плътни сърцевини, намерени в центъра на повечето спирални галактики.

"Откриването на звезди тип RR Lyrae в центъра на Млечния път е от значение за формирането на галактично ядро", обясни астрономът Родриго Контрерас Рамос от университета на Чили.

Той смята,че събраните данни подкрепят твърдението, че централната изпъкналост е била формирана от няколко глобуларни купа, които се слели.

Докато някои астрономи са на мнение, че галактичните изпъкналости се дължат на сливане на глобуларни купове, други са сигурни, че са се формирали вследствие на акреция на газ. Но намирането на звезди тип RR Lyrae подкрепя теорията за сливане.

   

0 коментарa

Виж още