Атентат с кола бомба уби 21 души в Сомалия

Атентат с кола бомба уби 21 души в Сомалия

Хотел в Сомалия беше поразен от кола-бомба, управлявана от ислямистко камикадзе. Хотелът се е намирал в близост до президентския дворец в Магадиши. Взривът от колата-бомба е убил минимум 21 души, съобщава ДПА.

Служител на сомалийските служби на име Мохамад Хасан за сигурност информира, че полицията е пробвала да спре колата със стрелба по нея, но шофьорът някак е успял да премине през няколко контролни бариери и да взриви бомбата в близост до хотела. По първоначални информации загиналите бяха шестима граждани и четирима полицаи, но след това са изровени изпод руините още много други. Над 30 човека, тежко ранени при терористичния акт с кола-бомба, са откарани в болница за операции и лечение. В момента на взрива, в хотелът до президентския дворец, са се намирали правителствени членове и неправителствени организации, които са обсъждали какви мерки да се вземат в сферата на сигурността в Сомалия от нарастващия тероризъм в размирната страна, инспириран и вдъхновен от възхода на Ислямска държава в Сирия и Ирак. Националното радио „Магадиши” отрази цитат на зам.-министъра на отбраната Мохамад Али Хага. Той разкрива, че той самия и двама негови колеги от правителствения кабинет са леко наранени, но без сериозни травми. Останалите присъствали на събирането са невредими и няма данни за загинали. Около хотелът сградите са напълно срутени заради мощния взрив, който тепърва ще се уточнява каква мощност е притежавал. Коли пламнаха след избухването на бомбата, които трябваше да бъдат изгасени.

Сомалия е страна със ислямско вероизповедание, в която преобладават племенните структури и държавната власт е безсилна да въдвори ред не само в периферните области, но и в централните. Из цялата страна шестват мародери, убийци и бандити, както и ислямски радикалисти, поклонници на Ал-Кайда и Ислямска държава. Сомалия е смятана за най-изостаналата страна в света от всички държави на земното кълбо, където варварството и изостаналите нрави, характерни за първобитния човек, не са помръднали от хилядолетия.

:p>

   

0 коментарa

Виж още