БАБА КОСТАДИНКА - Не проси, а продава красота!

БАБА КОСТАДИНКА - Не проси, а продава красота!

Историята на 93-годишната Баба Костадинка от Варна разплака хиляди във фейсбук.       Тя рисува и продава картините си на пазар Чаталджа във Варна, за да осигури средства за необходимите храна и лекарства и да помага на болната си внучка. 
На тази преклонна възраст жената не проси, нито моли за милостиня, а просто продава изкуството си. 
Историята й беше публикувана от потребител във Facebook и буквално за ден бе споделена от стотици. 
Валентина Андонова се трогнала от възрастната жена, която всеки ден с часове наред седи на пазара и чака някой да си купи картина. Качила нейни снимки с призив всеки, който може – да си купи картина от баба Костадинка. И за броени  дни десетки хора откликнали. 
"И започнаха да прииждат хора. Останаха 3-4 картини и ги изложихме, и опашка от хора имаше. Не знам, аз просто не бях на себе си”, разказва Румяна Кротева, дъщеря на баба Костадинка, пред Нова телевизия. 
Сега тя отново е вкъщи , приведена над поредното платно. Цари пълна тишина и само зацапаните с маслени бои ръце на бабата художник се движат. Въпреки, че я мъчи артрит , тя бърза да рисува, защото всички картини са купени, а е затрупана от поръчки. 
"Две големи картини рисувам на ден. От една страна ми е леко, но от друга страна, много ме боли гърба. Никакво лекарство не пия, нямам възможност, скъпи са лекарствата и нямам възможност да купя. Сега, както стана това нещо, вчера ми донесоха 100 лева от някаква жена, като подарък ми ги е дала”, разказва Костадинка Колева. 
Баба Костадинка живее с дъщеря си и зет си, които са безработни. Всяка спечелена стотинка от продажбата на картини отива за храна и за болната й внучка. Старицата обаче е твърде горда за да признае, че често е нямала пари дори за хляб. 
Без да повдигне очи от платното, Костадинка разказва за живота си. За своите 93 лазарника, тя е преживяла много трудни моменти, но рисуването винаги й е помагало да се справя с проблемите. 
"Това е Божия дарба. Никой не ме е учил. В гимназията съм рисувала. Учителят тогава много ме хвалеше. Ходихме в Морската градина, рисувахме природата”, казва Костадинка Колева. 
Костадинка е работила като акушерка. Заради болест на очите се налага да смени професията си. Вместо да изражда бебета, тя започва работа в детска ясла, за да кара децата да се усмихват.
"Там бях фурия, защото всичко, което трябваше да го правя, аз го правех с много голяма любов, с охота и цели стени рисувах в игралните, където са децата”, разказва бабата.
Костадинка е събрала достатъчно снимки, които да превърне в прекрасни картини. Решила е когато отново нарисува достатъчно да се завърне на своето местенце на пазара, за да продължи да радва хората с изкуството си и да помага на близките си.

СПОДЕЛЕТЕ тази невероятна история за доброто и красивото.

   

0 коментарa

Виж още