Байдън смята съда за решение относно Гюлен

Байдън смята съда за решение относно Гюлен

Всички улики във връзка с вината на опозиционния проповедник Фетхулах Гюлен в опита за преврат ще бъдат разследвани от американския съд. Това заяви на пресконференция в Анкара американският вицепрезидент Джо Байдън, цитиран от БГНЕС. Пресконференцията се състоя заедно с турския премиер Бинали Йълдъръм.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправя обвинения за проваленият опит за преврат в страната миналия месец точно към Гюлен. Той желае от САЩ да екстрадират турския ислямски проповедник, който е жител на щата Пенсилвания. Гюлен отрича отправените му обвинения. Байдън допълни, че „според двустранните договорености Турция трябва да иска експулсирането на Гюлен чрез съдебните власти на САЩ“.

Според нашите закони президентът на САЩ не може да надвиши своите пълномощия, това може да му коства поста. Затова решението (за екстрадирането на Гюлен) се взема само от съда, каза вицепрезидентът.

Той вметна, че процедурата по екстрадирането „винаги изисква време, защото така работи системата на правосъдието“.

Джо Байдън съжалява, че не е посетил Турция веднага след опита за преврат на 15 юли. Той заяви, че САД осъждат метежа и отново отправи подкрепата си за турското правителство.

Същевременно американският вицепрезидент предупреди военните формирования на сирийските кюрди да прекратят пътуванията на запад от река Ефрат в северна Сирия.

Американски военни инструктори и спецчасти силно съдействат на сирийските кюрди в битката им срещу групировката „Ислямска държава“.

Турция е извършвала мощна стрелба по позиции на подкрепяните от САЩ кюрдски Демократични сили на Сирия в северната част на страната, каза днес кюрдски представител, цитиран от ДПА и БТА. Позициите, които бяха атакувани, са на Демократичните сили на Сирия и са разположени в Манбидж, каза Идрис Насан.

   

0 коментарa

Виж още