Банковата криза е на прага на Европа

Банковата криза е на прага на Европа

Тези дни нашумя новината, че италианската банкова криза е на път да се разпространи и в Европа. Действията на Матео Ренци – премиер на Италия, могат да сринат цялата банкова система на стария континент. Според Лоренцо Бини Смаги - председател на Борда на директорите на „Сосиете Женерал“ правилата, които ограничават държавната помощ за кредитните институции, е необходимо дa бъдат разгледани повторно.

            Италианският премиер възнамерява да вложи милиони евро държавен капитал за да спаси италианските банки, чийто лоши дългове са нарастнали през последните месеци на обща стойност 360 млрд. евро.

            Действията които е предприел Ренци, за спасяването на банките в Италия влизат в разрив с регулаторните разпоредби въведени за овладяване на финансовата криза през 2008 г. в Европейският съюз. А според експертите това означава, че акционерите и кредиторите ще поемат на плещите си овладяването на финансовият колапс в страната. Това от своя страна ще доведе до фалити за милиарди евро и ще бъдат засегнати финансовите институции на територията на цяла Европа.

            В продължение на доста години бяха договоаряни единните европейски правила срещу нецелесъобразното държавно спасяване на банки, за пръв път от създаването им те ще бъдат тествани по реален казус.

            Германия разчита на границите в създаването на единният банков съюз и без протекцията им не би приела риска. В страната вече се усеща известно недоверие към реформите на Ренци, в Берлин и Брюксел смятат че те ще обрекат на загуба реформите на банковата система.

            Според дясноцентристкият евродепутат от Германия - Маркус Фебер, когато става въпрос за избягването на следваща банкова криза, малко свобода на действие от страна на Европейската комисия по отношение на въпроса с държавната помощ може да е от полза.

            Италия от своя страна иска да рекапитализира проблемните си банки със средства от държавата и да откупи лошите им заеми. През 2016 г. „УниКредит”, която е най-голямата банка в Италия, изгуби повече от 60% от капиталите си на пазара и смени изпълнителният си директор. Решението на британският референдум за излизане от ЕС, задълбочи още повече проблемите на италианските банки.

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още