Барак Обама се нахвърли на китайските власти !

Барак Обама се нахвърли на китайските власти !

Американският президент Барак Обама призна днес, че САЩ и Китай са имали "търкане" заради американското настояване за участие на медиите по време на срещата на върха на Г-20. Той каза, че няма отправи извинения за подкрепата си за свободата на словото, информират световните агенции."Ние мислим, че е важно медиите да имат достъп до работата, която вършим, да имат възможност да отговарят на въпроси" изказа се Обама на форума на Г-20. "И не изоставяме ценностите и идеалите си, когато предприемаме тези пътувания", допълни той.

Разногласието за достъпа на медиите се появи още с кацането на президентския самолет в китайския град Ханчжоу вчера. Група журналисти, които придружаваха Обама, не бяха допуснати да се приближат, докато той слизаше от самолета, а китайски служител се разкрещя на персонала на Белия дом да махне изцяло репортерите от пистата, съобщи bTV.

Представител на Белия дом казал на китаеца, че това е американският президент и това е американски самолет, ето защо американските журналисти ще останат. Китайският служител се ядосал и в отговор изкрещял: "Това е нашата страна."

През декември 2015 г. в Париж 195 държави се договориха да не допуснат до 2100 г. средната температура на планетата да се увеличи с повече от 2 градуса в сравнение с доиндустриалната епоха.

Служителят също така се държал агресивно с президентския съветник по националната сигурност Сюзан Райс и заместник-съветника по националната сигурност Бен Роудс, когато те се опитаха да се приближат до Обама.

Напрежението продължи днес, след като част от журналистите, които бяха заедно  с Обама, не бяха допуснати близо до приветствения прием на срещата на Г-20.

   

0 коментарa

Виж още