Бежанците ще спят в чаршафи от 100% памук

Бежанците ще спят в чаршафи от 100% памук

В Агенцията за бежанците се вихри страшен скандал. Обществена поръчка, която най-вероятно е нагласена,на стойност 138 000 лева са в основата на разразилата се кавга.

През месец март, Агенцията за бежанците настанени в териториалните поделения на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет, е пуснала обществена поръчка за нуждите на чужденците да бъдат доставени - одеяла, възглавници и спално бельо.

Първоначално всичко което са изискали е напълно в реда на нещата и не са открити каквито и да било несъответствия между нуждите на бежанците и направената поръчка за доставка. От после обаче в заявката се появяват точни критерии, които трябва да се спазят при избирането на фирма изпълнител.

ВГЛЕДАЙТЕ СЕ ВНИМАТЕЛНО

Раздел ІV. Техническа спецификация

1. Единични спални комплекти – изработени от 100% памук, цветни, издръжливи на пране и сушене.

2. Бебешки спални комплекти – изработени от 100% памук.

3. Единични долни чаршафи - изработени от 100% памук, едноцветни.

4. Одеяла – изработени от 100% вълна, устойчиви на термична обработка

5. Бебешки одеяла – изработени от 100% вълна.

6. Възглавници – изработени от 100% памук.

7. Бебешки възглавници – изработени от 100% памук.

Странното което се вижда в заявката е, че състава и на одеялата и на чаршафите и калъфките за възглавние е 100%.

Интересен детайл в процедурата е и относно избора на фирмите, които да вземат участие в конкурса. На първо място те трябва да бъдат вписани в регистъра на Агенцията за хора с увреждания и да предоставят сертификат от Агенцията за хората с увреждания. Там има списък с фирмите, които са получили такъв сертификат, фирмата победител също е в списъка.

Но се оказва, че въпросната фирма спечелила конкурса, не е подала декларация, че ще ползва подизпълнител за извършване на поръчката, тъй като не разполага със собствени машини.

Проверката показала, че фирмата към настоящият момент не е имала производство, а е била само търговец, т.е. купувала е стоката от някъде и я е доставяла. И изведнъж печели поръчка за производител, а де факто не отговаря на необходимото условие.

Поръчката е прекратена, защото има обжалване.

   

0 коментарa

Виж още