Безсънна нощ за пожарникарите, пожарът в село Главан е ...

Безсънна нощ за пожарникарите, пожарът в село Главан е ...

След като пожарникарите овладяха разразилият се пожар край Българска поляна, което продължи цяла нощ, огнеборците насочиха усилията си върху село Главан.

Вече две безсънни нощи пожарникарите се борят с огнената стихия в Сакар планина. Със сетни сили екипите опитаха да овладеят огъня на територията на старозагорското село Главан, над което минава главният път за град Харманли.

В селото бе обявено и бедствено положение, заради опасната близост на пожара до къщи на селото намиращи се в покрайнините.

Огънят там започнал около 16.40 часа вчера.

По последна информация опасност за местното население няма и не се е наложила спешна евакуация. Все още е не може да се определи каква площ е обхванал пожарът, тъй като местността е планинска и е изключително труднодостъпна.

Минути след като хасковските и старозагосрките пожарните екипи овладяха страховития пожар край тополовградското село Българска поляна и харманлийското Черепово, се наложи по спешност да се притекат на помощ в гълъбовското село Главан. Силните пламъци се преместиха между селата Главан и Мъдрец, а всичките налични екипи, които охраняваха предния пожар, се отправиха към новото огнище.

Само преди седмица пожарникарите в района се пребориха с огнената стихия за територия над 50 хил. дка., пише vesti.bg.

Повечето от огнеборците не са мигнали през последните 24 часа. Местните се молят да завали дъжд, който да угаси пламъците и да спаси домовете и гората.

Към настоящият момент 15 противопожарни екипи, горски служители и представители на Българската армия се борят рамо до рамо с огнената стихия. Експертите палят насрещен огън, за да локализират огнените езици. Всички се надяват това да се случи след около 1-2 часа.

Разразилият се във вторник вечерта огромен пожар в Сакар планина, в района на село Българска поляна, се оказа най-големият горски пожар от началото на годината на територията на България. Пламъците наложиха евакуация на част от местното население.

 

   

0 коментарa

Виж още