Безчинства на лихвари! Докога?

Безчинства на лихвари! Докога?

Въпреки законите, които бяха приети, относно нерегламентираното предоставяне на кредити и незаконната печалба от лихви, във всяко едно населено място в страната се шири и безчинства по някой лихвар, който безнаказано тероризира населението и никой не смее да се оплаче официално. Лошото финансово и социaлно положения на голяма част от хората в страната, особено в по- малките населни места, съдействат за процъфтяването на този бизнес. Повечето от хората губят работата си или не получават редовно заплатата си, a това води до забавени плащания на дългове към банки и всякакви други финансови институции, които редовно предоставят информация на БНБ за състоянието на управляваните от тях кредити. След като въпросните длъжници „светнат“ като нередовни платци в Централен кредитен регистър, вече нямат шанс да получат каквато и да било сума от банкова или небанкова кредитна институция. Ето така, хората попадат в лапите на лихварите.

Такъв е и случая на едно обикновено семейство от Лом, което в рамките на две години има неблагоразумието да вземе два заема от по двеста лева, за което BTV излъчи репортаж. Според семейството, парите отдавна са върнати, но тормозът продължава. Всеки месец длъжниците твърдят, че дават по 100лв на лихваря и до момента по техни сметки са платили 5000лв.

И така до 15- ти септември, когато заради скандал, състоял се на портата пред училище, Станислав, заедно с майка си Оля Иванова, били нападнати от съпругата на лихваря, заради подадена жалба за тормоз от  Оля. Бясната лихварска съпруга сипела закани, включително и че семейството си е подписало смъртната присъда.

В момента полицията парви проверки на семейството относно лихварската дейност на съпруга и заканите за убийство на съпругата.

Момченцето на семейството длъжник не ходи на училище от страх и срам.

Докога местните бабаити ще живеят безнаказано и ще печелят на гърба на и без това трудно свързващите двата края хора в малките населени места на страната и най- вече в Северозапада?

   

0 коментарa

Виж още