Белгия има посочен краен срок до днес да промени решението си за СЕТА

Белгия има посочен краен срок до днес да промени решението си за СЕТА

Белгия има срок до понеделник да разреши вътрешното несъгласие, спиращо търговското споразумение CETA с Канада, споделиха източници на ЕС пред Ройтерс. Пактът е планиранo да бъде подписан тази седмица, след дълги години преговори.

В четвъртък, правителствата на всички 28 страни-членки на Европейския съюз се очаква да подпишат икономическото и търговско споразумение (CETA) с Канада, пактът за свободна търговия се изгражда от години, но сделката е пред провал заради вътрешната съпротива в Белгия, която трябва да получи одобрението на всички свои пет федерални подразделения.

Френскоезичната област Валония е отказала да даде разрешение, опасявайки се, че наплива от канадски свински и говежди продукти ще подкопае бизнеса на местните фермери.

 

Канадският министър- председател Джъстин Трюдо е дал на ЕС срок до днес да предоговори условията с валонците, оставяйки представителите на ЕС да се окажат натиск върху Белгия. Президентът на Европейския съюз, Доналд Туск има  среща с Шарл Мишел тази вечер, преди да се вземе окончателно решение от Канада.

 

"Ако Мишел каже, че не е в състояние да потвърди, че Белгия ще в четвъртък, тогава няма да имаме на срещата на върха", каза източник пред Ройтерс.

Правителството на Валония е казало, че времето не е достатъчно.

В същото време, канадското правителство е в очакване на европейците.

"Ние сме готови за преговори за много добро споразумение. Сега топката е в полето на Европа, " каза канадския министър на търговията, който беше на среща с министър председателя на Валония в петък.

"Очевидно е, че ЕС вече не може да има международно споразумение, дори и с една страна, която споделя европейските ценности, като Канада, дори с една страна, която е толкова мила и търпелива,".

 

"Канада е разочарована. Аз лично съм много разочарована. Работила съм много, много упорито. И ми е много болно ", каза тя.

 

Поддръжници на CETA твърдят, че сделката ще бъде на стойност 12 милиарда € годишно за ЕС и  $ 12 милиарда  за Канада. Ако ЕС не успее да подпише споразумението, това ще бъде още един удар към блока на 28-те страни, които вече започнаха да се разделят заради Брекзита и продължаващата мигрантска криза.

   

0 коментарa

Виж още