„Белене“: Сагата продължава

„Белене“: Сагата продължава

След визити в чужди държави, увещания за продажбата на ненужното ни скъпо оборудване за АЕЦ-ца, изведнъж държавата се забърза да плаща дълга накуп, за да не се трупали лихви за милиони.

Преди дни Кирил Цочев заяви, че АБВ е склонна да подкрепи даването на финансова помощ на НЕК за изплащане на задълженията за „Белене“.

Наред с това, Цочев сподели и мнението си за намерението на правителството да продаде реакторите на трета страна. Не може да се предлага на всеки, защото това е оборудване за България, съобразено с резултатите от сеизмоложки, хидроложки, геоложки проучвания и е предназначено за конкретен проект. Още повече, че производителя трябва да участва в преговорите за евентуална продажба.

След като финансовата помощ за НЕК бе одобрена от Парламента, хората започват да се питат дали не се правят планове за рестарт на проекта „Белене“. В този случай идва логично въпроса- кой ще е инвеститор? Пак се говори с недомлъвки.

Вече стана ясно, че са открити грешки  в  решението на Международния арбитражен съд, което би могло да доведе до значително намаляване на дълга на НЕК.

Известно е, че швейцарските съдилища рядко зачитат обжалвания. В случай на обжалване, което отнема време, ще продължи трупането на лихви и ще се появявт допълнителни разноски, затова от НЕК са решили да не обжалват решението на съда.

Много интересна е позицията на Дилян Добрев по този въпрос. Той е един от големите поддръжници на идеята да се плати дълга възможно най- бързо, за да не се трупат излишни лихви. Но предполагам, си спомняте думите му през 2012г, когато смело зави, че страната ни има два резервни плана, които ще използва срещу искането на „Атомстройекспорт” и нито един от тях не предвижда плащане. Той говори за нереалистични искания за плащане на неустойки. Уверява, че по делото е наета най- компетентната в това отношение компания, която ще докаже, че Русия няма основание за финансови претенции.

Вероятно г-н Добрев има амнезия, щом не споменава нищо за предишното си становище и е поел съвсем противоположен курс.

   

0 коментарa

Виж още