БЕРЛИН ГОТВИ СТРАТЕГИЯ! Германия иска да предотврати войната

БЕРЛИН ГОТВИ СТРАТЕГИЯ! Германия иска да предотврати войната

В Германия се очаква правителството утре да приеме нова стратегия за гражданска защита в случай на атака - първата след края на Втората световна война. В нея ще се определят мерките, които трябва да се вземат в случай на заплаха. Няма да се изхожда от война с танкове и ракети, а най-вече от т. нар. хибридна война, при която врагът атакува с компютърни вируси, саботажи, терористични актове. Документът е от 69 страници и част от него бе публикувана първо във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Фурор сред народа предизвика частта, в която се изброяват мерките за гражданите - германците трябва да се запасят с провизии за 10 дни, докато държавата предприеме мерки на общонационално ниво. Опозицията атакува кабинета, че по този начин се създава излишна паника.

Немското правителство започва работа по изготвяне на новата стратегия още през 2012 г. Планът включва редица действия: да се увеличат запасите от ваксини срещу едра шарка и антибиотици; да се провери дали има достатъчно защитни костюми, при опасност да се вдигне тревога по радиото, телевизията, със сирени, по уредбите в железопътния транспорт, с есемеси и онлайн ; провинциите са длъжни да направят проверка дали имат достатъчно годни скривалища на своя територия; в градовете трябва да се изкопаят кладенци, за да се осигури питейна вода за 14 дни (по 15 л на ден на човек, по 75 л на ден на човек в лечебно заведение), като тя трябва да бъде дезинфекцирана с хлорни таблетки; 140 са местата с резерви петрол и бензин, достатъчни за 90 дни; при радиоктавно замърсяване, властите трябва да проверяват запаси от храна; населението трябва да се запаси с провизии за 10 дни, както и да разполага с домашна аптечка с най-необходимите лекарства, достатъчно топли одеяла, маски за уста, въглища, свещи, фенерчета, батерии, кибрит  и пари в брой.

   

0 коментарa

Виж още