Бокова: Една от жертвите на войните е образованието

Бокова: Една от жертвите на войните е образованието

Ирина Бокова българският дипломат и кандидат за генерален секретар на ООН, заяви, че образованието е една от основните, и то скрити, жертви на войните. Бокова сподели, че само на територията на Сирия, над 3 милиона деца не ходят на училище, пише БТА.

В своя реч в Кралския институт по международни въпроси "Чатъм Хаус" в Лондон, Бокова сподели, че световните лидери трябва да предприемат спешни действия, за да подкрепят образованието в страните, опустошени от нестихващи войни."Само 2 процента от хуманитарната помощ отива за образование. Това е скритото лице на войната", добави тя.

Тревожната статистика на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), чийто генерален директор е Ирина Бокова, показва, че около 263 милиона деца по целият свят не ходят на училище. Над една трета от децата, живеят в страни, в страни в които ежедневно се водят въоръжени конфликти.

Бокова, е кандидат, за поста на генералния секретар на ООН, на който в момента стои Бан Ки-мун. При последното гласуване в Съвета за сигурност на ООН Бокова се класира на трето място.

Близо една трета от 193-те страни - членки на ООН, искат организацията да бъде оглавена от жена генерален секретар, но надеждите за това, изглежда, избледняват, посочва Томсън "Ройтерс".

Изграждането на мира и предотвратяването на конфликти, според Бокова, трябва да бъдат основен приоритет на следващия шеф на ООН, а световната организация е необходимо да инвестира в дипломация и мироопазващи мисии.

Ирина Бокова открито заяви пред колегите си, че насилието и екстремизмът са най-голямата заплаха за световния мир и сигурност. Българката предупреди, че борбата с тероризма в никакъв случай не бива да се води за сметка на демокрацията, тъй като не се изключват взаимно и поясни, че единственият възможен път е дипломацията.

Дипломати предрекоха, че на Общото събрание на ООН през октомври, най-вероятно Съветът за сигурност ще препоръча кандидат за генерален секретар, за когото трябва да постигнат съгласие петте постоянни членки на Съвета, отбелязва Томсън Ройтерс.  

    

   

0 коментарa

Виж още