Бокова на 5-то място в гласуването за генерален секретар на ООН

Бокова на 5-то място в гласуването за генерален секретар на ООН

Най-много гласове, отново има Антониу Гутериш.

На четвъртия кръг от предварителното тайно гласуване в Съвета за сигурност, За кандидат за нов генерален секретар на ООН, бившият премиер на Португалия, Антониу Гутериш отново получи най-много гласове – 12, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Абсолютно всичките, общо 15 члена на Съвета, пуснаха своите бюлетини за всеки от десетте души, състезаващи се за кандидатурата с възможност да гласуват с: "насърчавам", "не насърчавам" или "без мнение", пише БТА.

Португалския премиер Гутериш получи цели 12 гласа "насърчавам", само два "не насърчавам" и един единствен "без мнение". Експерти уточняват, че резултата му е с един глас повече в подкрепа от предишния кръг. Тогава 11 от членовете на Съвета гласуваха за него с "насърчавам".

Българската кандидатка за поста - Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, според съобщение на Франс прес се е класирала на пето място със 7/5/3 гласа. Агенция Ройтерс също посочва, че българката е на пето място, но данните получени от Асошиейтед прес сочат, че Бокова е на шесто място.

Втори в надпреварата се класира Мирослав Лайчак – външен министър на Словакия. Той убедително зае втората позиция с 10 гласа "насърчавам", с четири  "не насърчавам" и само един "без мнение". В сравнение с предишния кръг, Лайчак също подобрява резултата си с един глас повече "насърчавам".

На трето място се класира бившият външен министър на Сърбия - Вук Йеремич, който бе подкрепен от 9 членове на Съвета, получи четири неодобрения и 2 гласа "без мнение".

Непосредствено след него се подреждат бившият външен министър на Македония -Сърджан Керим с 8/7/0 гласа, българката Ирина Бокова 7/5/3, бившият премиер на Словения Данило Тюрк (7/6/2) и външният министър на Аржентина Сусана Малкора (7/7/1).

След тях класация продължава в следни ред: новозеландката Хелън Кларк, костариканката Кристина Фигерес и молдовката Наталия Герман.

Докато бъде постигнато единодушие за някой от претендентите за приемник на Бан Ки Мун, чийто втори петгодишен мандат изтича в края тази година, съветът за сигурност ще гласува тайно.

На 26 септември, ще се състои следващият пети кръг от гласуването, а на 4 октомври, ще се проведе шести кръг.

Най-рано през месец октомври, ще бъде обявено името на следващия генерален секретар на ООН, отбелязва АФП.

   

0 коментарa

Виж още