Бомбардировка над християнска катедрала уби 25 души в Египет (СНИМКИ 18+)

Бомбардировка над християнска катедрала уби 25 души в Египет (СНИМКИ 18+)

Атентата в параклис, намиращ се в непосредствена близост до главната копска християнска катедрала в Египет взе 25 жертви и рани още 49 човека. Това се случи по време на неделната литургия и е едно от най-смъртоносните нападения, извършени срещу религиозното малцинство в съвремието.

Атаката се състоя точно два дни, след като при бомбен атентат в Кайро загинаха шестима цивилни полицаи. Според властите нападението е извършено от неизвестна група, свързана с обявената против закона групировка Мюсюлманско братство. Ислямските бунтовници не веднъж в миналото са нападали християни. През 2011 година при бомбардировките на Нова година в една църква разположена в средиземноморския град Александрия, загинаха 21 души.

Официалната информационна агенция на Египет NEMA, съобщи, че че нападателят метнал бомбата в параклиса, от външната стена на катедралата Сан Марко, в близост до православната църква в Египет и до дома духовният водач - папа Тавардос II, който в момента е на посещение в Гърция. Египетски държавната телевизия и Министерството на здравеопазването съобщиха за произшествието и за жертвите.

Свидетели твърдят, че експлозията може да е била причинена и от взривно устройство, поставено вътре в параклиса. Противоречивите разкази са често срещани след атаките. Взривът се случи по време на провеждането на неделна литургия в параклиса и съвпадна с националния празник в Египет по случай раждането на ислямският пророк Мохамед. Според органите на реда разследващо злополуката, повечето от жертвите са жени и деца.

"Открих тела, много от тях на жени, лежащи на скамейките. Това беше ужасна сцена," разказва работникът в катедралата Атия Махроус, който се втурнал към параклиса, след като чул взрива. Дрехите и ръцете му бяха покрити с кръв и косата му сплъстена с прах.

"Видях една обезглавена жена," разказва през сълзи Мариам Шенуда. "В катедралата имаше и деца. Какво са сторили, за да заслужат това? Ще ми се да бях умряла заедно с тях, вместо да гледам тези страшна сцени," добави тя.

 

 

   

0 коментарa

Виж още