Бомбардировки в Сирия часове преди примирието!

Бомбардировки в Сирия часове преди примирието!

Силите на сирийскoто правителство атакуваха с бомби няколко контролирани от бунтовниците района на страната днес, часове преди влизането в сила на примирието.

Примирието беше уговорено между Русия и САЩ и подкрепено от основните страни в конфликта.

Бойни самолети са отправили атаки срещу контролирани от опозицията райони на Алепо, важен фронт в сирийския конфликт, съобщи Сирийският център за наблюдение правата на човека, цитиран от ДПА и БТА. Силите на режима са бомбардирали и контролирания от опозицията град Анадан, намиращ се на север от Алепо, добави центърът, без да съобщи данни за жертви.

През нощта е имало тежки битки между силите на режима и бунтовници в югозападната част на Алепо. И двете страни са дали доста жертви.

Абдел Менейн Джунеид, активист от контролираната от бунтовниците източна част на Алепо,каза, че заради въздушните удари от неизвестни бойни самолети местните жители не са могли да излязат от домовете си, за да отбележат започващия днес мюсюлманския празник Ейд ал Адха (Курбан Байрам).

Примирието в цяла Сирия е част от амбициозния руско-американски план и трябва да стане активно днес след залез слънце, припомня ДПА. Сирийското правителство одобри плана, а опозицията изрази съмнения в успеха му.

Сирийският президент Башар Асад днес посети Дарая, предградие на Дамаск,във връзка с мюсюлмански празник на жертвоприношението Ейд ал Адха в чест на приключването на хаджа, съобщи Ройтерс, като се позовава на държавни медии.

Дарая беше един от най-запомнящите сее символи на бунта срещу Асад. Миналия месец по силата на споразумение между враждуващите страни бунтовниците се изтеглиха от предградието след години на обсада от правителствените сили.

 

   

0 коментарa

Виж още