Борисов: Радва ме, че само за ден над 80 000 българи задръстиха магистралите и се видяха с пари за почивки!

Борисов: Радва ме, че само за ден над 80 000 българи задръстиха магистралите и се видяха с пари за почивки!

През последните години, наближат ли празници българите тръгват на почивка, а магистралите са все по-препълнени.

Само в събота /3 септември/ 80 000 души са преминали през ГКПП Кулата, пътуващите са в посока Гърция. Министър-председателят Бойко Борисов направи това съобщение пред журналистите в морската столица, пише dnes.bg.

По думите на премиера Борисов, това е резултат от нарасналите доходи на българските граждани. Според Борисов, българинът обича да пътува и сега когато има по-големи финансови възможности, икономическият ръст дава своето отражение. Депозитите в националните ни банки растат. „Дойдат ли празници, виждате какво става. Магистралите отесняха. Това са фактите. Откъде са тези задръствания, от скъпия бензин или от ниските доходи? Дойде ли празник, всичко е на почивка, и то всеки път, не само лятото", коментира министър-председателят.

По въпросът с предстоящото строителство и доизграждане на участъка на автомагистрала "Хемус" Бойко Борисов заяви, че към настоящият момент не е бил направен проект за тази магистрала, а едва от тук насетне ще бъде изработена стратегия. Пътните проектанти създават нов проект в момента за строителството на пътя в посока град Варна от градовете Търговище и от Ябланица. Все още новото трасе се чертае, тъй като никога не е имало проект за магистрала „Хемус”. Тепърва експертите проектират участъците които предстои да бъдат построени, проверяват се почвите в местността и се прави специална оценка на това къде може да се строи и откъде е най-удачно да мине магистралата.

По думите на премиера, участъка между градовете Бургас - Варна ще струва на държавата близо 380 милиона лева за "да се изгради магистралата и да свърже пръстенът Марица - Струма - Тракия – Варна. Според него за морската столица тази алтернатива би била най-подходящата, но не и за Северна България, поради тази причина правителството е преценило да проектира и построи "Хемус". Ремонта на магистралата ще бъде скъп, а по всяка вероятност  старото трасе не може да се използва, тъй като минава през селата.

   

0 коментарa

Виж още