Борисов: Само идиот може да каже, че съм куриер на Ердоган

Борисов: Само идиот може да каже, че съм куриер на Ердоган

И аз не харесвам политиката на Турция, но те са ни съседи, искаме ли война, ако дойдат стотици хиляди на ограда на границата, ще издържи ли? С такъв въпрос даде отговор премиерът Бойко Борисов на критиките на опозицията и общественици, че води антизападна политика и "се превръща куриер на рекета" на турския президент Реджеп Ердоган и "пощенски гълъб" на исканията му до ЕС за отпадане на визите.

На въпрос дали се смята за такъв, в интервю за bTV ясно обясни:

"Това някой идиот може да го каже, защото нито Джо Байдън е пощенски гълъб, нито е адвокат. Не знам кой го е казал, но само такъв човек може да изрече такива думи. Когато сега президентът Обама, вицепрезидентът Байдън, Путин, кой ли не търсят ЕС. На 8 септември външният министър на Европа Могерини отива в Истанбул да търсят варианти за… как да го нарека, колкото може поуспокояване на ситуацията с Турция". Борисов добави, че до нашата граница се намира една 80-милионна държава, която е икономически колос и ако тя тръгне да се срива икономически и финансово, както върви на зле тоиз в момент, "плюс страховитата терористична война", която се води вътре в държавата с кюрдите, както и тази на сирийската граница.

"Просто аз не знам тези хора дали си дават сметка, че ако не се вложи висша дипломация от целия Европейски съюз, от целия свят, ако щете, последиците са катастрофални. Исторически, през вековете то неведнъж и два пъти се е случвало на Балканите", каза още Борисов.

Затова, по негово мнение, с нашите съседи сме принудени да пазим най-добри дипломатически взаимотношения.

Сигурно и 100% от хората са недоволни от Турция, но ако зададем два въпроса на тези хора – искаме ли война с Турция? Имаме вече ограда – ако дойдат стотици хиляди на тази ограда, ще издържи ли? Ще стреляме ли по тези хора? Тогава ще дойдат неправителствени организации и ще трябва да ги пуснем да преминат”, коментира ситуацията премиерът.

   

0 коментарa

Виж още