Бъдеща майка изригна: А незавършилите 12-ти клас роми ще връщат ли парите на МОН?

Бъдеща майка изригна: А незавършилите 12-ти клас роми ще връщат ли парите на МОН?

През последните дни, темата за ромската безвъзмездна помощ от 30 евро за деца с успех над 3.50, стана една от водещите теми в страната. В Добрич предложеният проект, дори изкара хора на улицата, а пред камерите на Новатв, родителите обявиха, че имат готовност за протести. 

Още вчера в предаването "Събуди се" по Нова телевизия, темата бе обсъдена от гостите- Цвета Кирилова и Огнян Исаев. И докато Кирилова лобираше за премахване на скандалния проект, Исаев не намери нищо подозрително в него. 

Цялото предаване, можете да видите ТУК:Бъдеща майка, обаче, написа няколко въпроса, които според нея не стават ясни при приемането на този проект. В своя статус Нора Флорова, която преди дни стана известна със скандалното послание:"Искам да съм ромка", отново посочи местата, в които този проект издиша. 

Ето какво написа тя, публикуваме без намеса: 

Нора Флорова

По повод ромските помощи в училище с цел интеграция на български деца, аз като бъдеща майка не разбирам следните неща:
1. Говорим за безвъзмездно отпускане на финансова помощ от 30 евро на ромски деца с успех над 3.50. Къде в обявения проект се споменава за това какво ще се случи, ако детето след 9-ти клас, спре училище? И това означава ли, че отпуснатата му безвъзмездна помощ ще му бъде поискана?

Припомням,че според проекта целта е да бъдат стимулирани ромски деца да завършат средно образование, а не държавата да дава още пари за нещо, което няма да бъде довършено до края.

2. Приемайки твърдението, че ромските деца не учат "майчин" език в училищата, ще посоча, че има и други етноси в България. 
В Южна България, например, има цели региони изцяло населени от турски етнос. Деца, които наистина не знаят български. По тази логика какво е предприела фондацията за интегриране на тези деца, например? В проекта е обявено какво ще се случи само с ромските деца, но не и с всички други представители на други етноси: руснаци, турци, албанци,сирийци, африканци и т.н. В случая и те, както и българските деца са дискриминирани!

3. На територията на Р. България съществуват и много български семейства, които нямат възможността да пратят децата си на училище. Според новия проект за "интеграция на ромски деца", децата, които живеят в крайна бедност също ще бъдат дискриминирани. По данни, често и тези деца редом с ромските, не завършват 12-ти клас, заради невъзможност да закупят учебници, а училищата в малките населени места, не винаги имат възможността да платят и тяхното образование!

4. Не ми стана ясно на кои ромски семейства ще бъде отпускана такава помощ. Според мен, ромски семейства без нито един ден трудов стаж в живота си, няма смисъл да я получават. Все пак целта е да ги "интегрираме", нали?!

   

0 коментарa

Виж още