Българин се весели с дрон във Венеция,но...

Българин  се весели с дрон във Венеция,но...

Български турист плати глоба от 2046 евро за управляване на дрон над площад “Сан Марко” във Венеция. Според тамошните медии италианските власти хванали българина в момента, когато се забавлявал да управлява с дистанционно устройство дрона си над камбанарията на площада. Летящата играчка била на  височина 50 м над десетки туристи, изумени от ставащото над главите им. Българинът не подозираал, че пускането на дрон над града е забранено, пише "24 часа".  

Мини самолета, който използвал, тежи 1,5 кг и струва около 1600 евро. Управляването на дрон във въздуха над Венеция може да се осъществява само с разрешение от италианската служба за контрол на въздушния транспорт, от общината и от службата за надзор на историческите паметници.

През юли беше отчетен друг такъв случай с американски турист, чийто дрон се разби на площада, въпреки че не постави на опасност никого. Тогава срещу него беше отправено оплакване в полицията и той беше глобен с 50 евро. Случаят постави старта на полемики около безопасността на небето над града и предизвика издаването на драконовски мерки срещу нарушителите в бъдеще. На практика българинът се оказа първият, над когото те се изспипали. Властите планират и евентуалното му подвеждане под наказателна отговорност.
 

   

0 коментарa

Виж още