Българите оценяват високо ЕС след Брексит

Българите оценяват високо ЕС след Брексит

   Българите не са изгубили доверието си в ЕС. Дори се наблюдава тенденция след трусовете във Великобритания след Брексит, българите все повече да оценят европейските ценности.

    Провеждането на референдум в страната би се ознаменувало с оставане в общността, въпреки доскорошните признаци на увеличаване на броя хора, желаещи България да напусне ЕС. Това показват сондажните изследвания на агенция „Галъп Интернешънъл”. Допитването е показало че от 796 анкетирани в България, проведено между 1 и 7 юли, над 60 процента заявяват готовност да гласуват за оставане, около 20 процента за излизане и под 20 процента изпитват колебания за кое плебисцитно предложение да гласуват. Процентните изражения показват спад на доверието в Брюксел за пръв път, но същевременно се запазва високо ниво на доверие в сравнение с други европейски държави. Левите партии и техните следовници в България се славят със своята проруска ориентация, която автоматично изключва подкрепата за Европейския съюз, но все пак населението на страната почти сигурно желае оставане в европейската общност.

    След референдума във Великобритания, много българи са загрижени за случващото се на Острова и особено тези, които имат пряко отношение към тревожните събития във Великобритания. Неяснотата около емигрантите след решението за напускане засилва опасенията, че българската общност ще претърпи големи промени и сътресения, тъй като в Обединеното Кралство живее един от най-големите потоци български емигранти. Главните притеснения са, че след две години, работещите в момента български гастарбайтъри, ще трябва да напуснат осигурената си работа на Острова заедно с фактическото напускане на Великобритания от ЕС.

   

0 коментарa

Виж още