България и Русия се разбраха за дълга за АЕЦ 'Белене'

България и Русия се разбраха за дълга за АЕЦ 'Белене'

Българската страна се съгласи да плати дълговете преди 15 декември, а Русия в отговор на това, да се откаже от начислените лихви.

Днес България и Русия подписаха взаимно споразумение за уреждане на дълга, касаещ проекта АЕЦ "Белене" напълно в унисон с решението на Международния арбитражен съд в Женева. Това беше огласено на брифинг след приключилите разговори с Кирил Комаров, първи заместник-началник на  Росатом, сподели Теменужка Петкова, министър на енегретиката.

 

НЕК се ангажира да плати дължимото преди 15 декември, а "Атомстройекспорт" се отказва от своите претенции за взимане на лихви по този дълг, който до 15 декември, са в размер на 23 млн €, коригирана за лихви по дълга. В този слуай, икономиите за българския бюджет възлизат на около 45 милиона €.

 

"Събитието е изключително важно. Днешното споразумение на практика затваря страницата в нашето сътрудничество, което създаде някои проблеми за двустранните отношения в енергийната сфера. Сега вярвам, че ние ще развем тези отношения в положителна посока." - Каза Петков.

Пидписано беше също така споразумение за проверка на оборудването, което руската компания е произвела за втората българска атомна електроцентрала. Българските експерти ще могат да я видят до 05 дек.

"Ние  подписахме важни споразумения за уреждане на дълга за " Белене ". Очакваме плащането в пълен размер преди 15 декември." - каза Комаров, като подчерта, че "всички необходими решения в това отношение, са взети своевременно", предаде tass.ru.

"Тази година, Русия и България чества юбилей - 50 години партньорство в областта на енергетиката. Трябва да се отбележи, че дори и по време на арбитража, ние продължихме да доставяме гориво в атомната електроцентрала" Козлодуй "и продължихме важен проект за удължаване на срока на експлоатация на устройството за петата станция. Това е много важно събитие, защото в действителност ние получихме втори живот на този блок, защото първоначално е бил проектиран да работи в продължение на 30 години, а ние представихме документи, които доказват, че той може да работи в продължение на още 30 години ",  каза първият заместник-началник на Росатом.

 

За проекта АЕЦ "Белене"

През юни 2016 Арбитражния съд на Международната търговска камара в Женева се произнесе в полза на "Атомстройекспорт" (АСЕ, е част от Росатом) в спор с НЕК за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене". Съдът реши да компенсира "Атомстройекспорт" в размер на 620 000 000 € във връзка с прекратяването на проекта.

Съдът отговаря на основните изисквания на "Атомстройекспорт" да плати за извършената работа и да достави оборудването, както и плащанията на лихви и съдебни разноски, включително възнаграждението на Sidley Austin LLP адвокати.

Решението на съда е окончателно. От 16 юни, тази сума се начислява глоби от 167 хиляди. Евро дневно. В момента, като се вземат предвид санкциите, НЕК трябва да плати "Атомстройекспорт" около 630 милиона €.

Парламентът на България одобри законопроект за предоставяне на финансова помощ за NEC, за да му даде възможност да изплати дълговете по решение на арбитражния съд по проекта АЕЦ "Белене", но това решение трябва да бъде одобрено от Европейската комисия.

София отказа да построи атомна електроцентрала капацитет два единица "Белене" на 2 GW през март 2012 г. Според подписания договор през 2006 г. за изграждане на станция за руския проект е "Атомстройекспорт", извършено от страна на клиента NEC.

   

0 коментарa

Виж още