БЪЛГАРИЯ ТЕГЛИ НОВ ЗАЕМ ОТ ЕК ЗАРАДИ БЕЖАНСКИ ЦЕНТРОВЕ!

БЪЛГАРИЯ ТЕГЛИ НОВ ЗАЕМ ОТ ЕК ЗАРАДИ БЕЖАНСКИ ЦЕНТРОВЕ!

Ще теглим нов заем от 5 млн евро от Европейската комисия, за да бъде изместен един от бежанските центрове в София. Това стана ясно днес в парламента от заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. 

По данни преместването трябва да стане в рамките на година. Гунев посочи, че причината за този нов заем е с цел да се намали социалното напрежение в столицата. 
Припомняме, че миналата седмица жители на кв. "Овча купел", редом с организации на Атака, ВМРО и НФСБ се надигнаха срещу бежанския център. Причината бе зачестилите инциденти на територията, както и честите сбивания между мигранти. Подобна е ситуацията на още няколко ключови места в София- Малкият Багдад- местността между Халите и Лъвов мост. От скоро има данни за подобни случаи и около Сточна гара, където също има засилено полицейско присъствие. 

"Затова поискахме допълнително около 5 млн., за да може центровете или един от центровете на София да бъде затворен и да бъде отворен с друг капацитет някъде на място, където това е приемливо за обществото“, допълни той.

Попитан дали става въпрос за центъра в "Овча купел", заместник- министърът посочи, че не може да даде подобни сведения от името на Държавна агенция за бежанци. 

Според Гунев, България би могла да приеме във временни кризисни центрове до 3000 бежанци. След това допълни, че към сегашния капацитет биха могли да бъдат настанени 3000 души във временните кризисни центрове с фургони, които се намират в различни части на града.  

   

0 коментарa

Виж още