България търси инвеститори за хъб "Балкан"

България търси инвеститори за хъб

Един от най-важните въпроси към настоящия момент е дали ще дойдат представители на "Газпром" за форума във Варна.

От "Булгартрансгаз", съобщиха, че по време на конференция в морската столица, пред потенциални инвеститори официално ще бъде представена концепцията за газов хъб "Балкан". В присъствието на водещи енергийни компании, тя ще бъде обсъдена. Сред компаниите са: американската Cheniere Energy, BP, азербайджанската Socar, OMV, гръцката DEPA, RWE, както и други енергийни представители.

За реализацията на проекта "Булгартрансгаз" ще представи няколко модела, като очакванията са, че стойността му ще бъде около 1,2 млрд. евро - 2 млрд. евро.

Руската компания "Газпром", също е поканена за участие. Нейното евентуално присъствие на във Варна е сред големите въпросителни за форума. От руския газов гигант преди няколко дни коментираха, че към момента не планират участие във форума. Експертите от РИА Новости обаче залагат на вероятността, че представители на "Газпром" все пак може да вземат участие в разговорите.

Българския премиер Бойко Борисов коментира, че на предстоящата конференция в морската ни столица няма да бъде обсъждана реализацията на "Южен поток". Според Борисов газопроводът и газовият хъб "Балкан" са коренно различни помежду си проекти. Премиерът ясно заяви, че България е прекратила работата си по „Южен поток”, тъй като Европа не приема проекта по начина, по който е бил предложен.

Именно Русия е един от вероятните източници на газ за хъба, но по време на икономически форум във Владивосток енергийният министър на Русия - Александър Новак, обяви, че страната му не планира изграждането на газопровод по дъното на Черно море към България. От своя страна за да участва в нов проект за доставка на газ за Европа, руският президент Путин поиска "железобетонни" гаранции от Брюксел.

По думите на Жан-Клод Юнкер става ясно, че Брюксел не изключва вероятността за изграждане и на нова инфраструктура, чрез която газоразпределителният център да се захранва с руски газ. Друга алтернатива е Словакия - посредством проекта Eastring, коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.  

   

0 коментарa

Виж още