Българска учителка, учи на земеделие индианци от племето крао

Българска учителка, учи на земеделие индианци от племето крао

Сред гърмящи змии, тарантули и анаконди българката обучава на земеделие индианци от бразилското племе крао.

Тя се казва Мария Станимирова и е от град Елена. Разказва, че тръгва за Бразилия само с 14 пенса в банката и 80 паунда в джоба. Разполага само с раницата си пълна с багаж и с един хамак. Още като студентка, чаровната и дребничка на ръст девойка, мечтае един ден да отпътува за Южна Америка, и да отдаде живота си на благотворителна мисия, свързана с прехраната в най-бедните райони в света, пише blitz.bg.

Като повечето младежи, след като завършила средното училище в родния си град, заминала в чужбина за да търси късмета си. За отправна точка, Мария избрала далечна Шотландия, където в продължение на пет години работи в колеж и учи английски език. Един ден решила, че Шотландия не е нейното място, със своето дъждовно време и скучния живот в Абърдийн определено това не бил мечтаният от нея живот.

Спестените пари ѝ стигнали само за да си купи най-евтиният билет до Рио де Жанейро. Там тя остава за две седмици. След това започват приключенията ѝ. Пътувайки предимно на стоп, защото не разполагала с излишни пари за харчене, често нощите си Мария прекарвала под окритото зведдно небе, запознала се с много и различни хора и култури. След дълго лутане най-накрая ентусиазираната учителка се озовала в резервата на племето крао разпожен на територията на Централна Бразилия, в близост до Амазонската дъждовна гора.

Мария се присъединила към тамошната организация „Световни възможности в биофермите“, създадена преди близо 45 години от британката Сю Копард. В последствие Мария разбрала, че организацията има клонове навсякъде по света, включително и в България. Така тя избрала да работи доброволно и да помага на собственици на земя, които в замяна да ѝ осигурят храна и подслон. В търсене на нови предизвикателства, Мария се регистрира за Бразилия с възможност да избира в коя ферма да работи. Участва и като доброволец по различни проекти, свързани не само с биоотглеждане на храни, но и с биоконструкции, екоинсталации.

Споделя, че като малка е прекарала доста от летата си на село и добре познава труда на хората там. В Бразилия, тя попаднала в ферма за агрофлориста, т. нар. гора за храна „В нея редуваха по две линии – характерните за тропиците цитруси (банани, манго, авокадо, дори кафе) със зеленчуци от градината – ругли, маруля, броколи, също царевица и маниока. С този метод се изкарват добри приходи и все повече фермери осъзнават, че е по-добър за бизнеса им, отколкото монокултурното засаждане на царевица или соя.“

За собственика на фирмата, Мария разказва, че е един от най-добрите ученици на швейцарския учен Ернест Гош, този бележит учен работи в лаборатории за ГМО, но един ден решава да намери начин да развива растенията в натуралната им среда без употребата на химикали.

Работейки към проект за движението „Земеделци без земя”, един ден ѝ се обадили, че в едно от селата на племето крао местните искат да си направят гора за храна, и предложили на българката да ги обучи. Индианското племе днес населява североизточната част на щата Токантинс. Днес индианците от племето крао са около 2000 души. Селата им наподобяват формата на слънце, а в центъра им има пясъчен кръг, който е мястото за ритуали. От него тръгват всички пътечки, водещи до външния кръг, в който са разположени къщите на селяните.

Чужденците имат забрана да влизат самостоятелно в селото, задължително с придружител.

Културният шок за Мария бил огромен, в племето няма ток и вода. Най-близкото дере се намира на километър, а освен това опасностите дебнат на всяка крачка, в Амазония има много гърмящи змии, тарантули и анаконди.

Екипът на Мария пристигнал в племето преди края на сухия сезон. Направили разсад за посевите. Желанието на българската учителка било да научат индианците и на други неща, като например как да приготвят храната си. От своя страна местните ѝ показали как да майстори бижута и чантички от палмови листа.

Мечтата на българката е един ден да създаде своя собствена гора за храна и  да живее свободно и самостоятелно, по-близо до земята и в мир с природата.

 

   

0 коментарa

Виж още