Бърз влак през страната ни ще свърже Турция с Европа

Бърз влак през страната ни ще свърже Турция с Европа

В в инвестиционната програма на турското правителство бе заложен проектът

Възобновява се проектът за железопътна връзка на Турция с Европа, който ще минава през България.

Още преди 5 години, през 2011 година в инвестиционната програма на турското правителство бе заложен проектът за високоскоростния влак, но дори и след като бяха оповестени техническите детайли, докладът за оценката за въздействието върху околната среда се забави. Според експерти в областта инвестицията се изчислява на 2 млрд. и 750 млн. турски лири. Строителството на линията се очаква да приключи за около 3 години след като се получат всички необходими разрешителни и документи за модерното съоръжение.

Към настоящият момент е планирано изграждането на 6 виадукта, 23 мостови съоръжения, 2 тунела и 7 нови жп гари.

 Финансиране по проекта ще бъде предимно от Турция, а само за един от участъците се очакват средства от ЕС. Според коментаторите с новата жп линия ще се възроди Пътят на коприната. Проектите за експресните влакове Сивас – Карс, Анкара – Сивас и Истанбул – Анкара, към железопътната артерия Халкалъ – Капъ куле също са завършени.

Новоизградените релси ще улеснят движението и благодарение на тях пътят от Истанбул до Одрин ще трае само 1 час и ще минава през Текирдаг и Къркларели (Лозенград).

Първата спирка на влакът ще е жп гара Халкалъ в Истанбул, а втоара 229 километра ще бъде при гарата на Капъ куле.

4 от старите спирки ще продължат да действат, тези на гарите Халкалъ /Истанбул/, Черкезкьой, Одрин и Капъ куле. Модерната композиция ще развива скорост около 200 километра в час и ще се захранва с електричество.

Според кметът на Одрин - Реджеп Гюркан проекта ще окаже полезен ефект за търговията, туризма и движението на хора и стоки в страната и най-вече в местността. Одрин ще се превърне в дестинация за европейците. Капъ куле пък е вторият по големина сухоземен граничен пункт в целия свят, за една година през него преминават 2, 5 млн. души. Гюркан коментира, че „Откъдето и да бъде погледнат този проект, той е от изключително значение“.

 

Източник: blitz.bg

   

0 коментарa

Виж още