Важно за шофьорите! Време е да си купите нова винетка!

Важно за шофьорите! Време е да си купите нова винетка!

Пътната полиция е изключително активна в проверките през последните дни. Основната цел е съблюдаване спазването на Закона за движение по пътищата. Ако вече са ви спирали, служителите вероятно са ви подсетили, че в края на януари изтича валидността на годишните винетки от 2016 г.

Имаше редица тълкувания на разпоредбите за валидността им, но от Агенция „Пътна инфраструктура" направиха уточнението, че валидността на винетния стикер съответства на бюджетната година, т.е. от 1 януари до 31 декември на годината на закупуване, но водачите могат да използват републиканската пътна мрежа, без да бъдат санкционирани до 31 януари на следващата година, информира Дарик.

Преди дни стана ясно, че цените на новите винетни стикери остават непроменени за 2017 г. Леките автомобили използват годишна винетка за 97 лв., цената на месечната е 30лв, а на седмичната- 15 лв. Задължително е получаването на касова бележка при покупката на стикера. На нея трябва да присъства регистрационния номер на автомобила, за която е закупен.

Предвидени са 2 500 пункта, в които се продават винетки като 372 от тях работят с денонощен режим. Винетки можете да закупите в големите бензиностанции, областните пътни управления, Български пощи, както и на гранично- пропускателните пунктове.

В продажба са пуснати повече от 2,7 милиона винетки, 1 300 000 са годишни и са предназначени за леки автомобили. От пътната агенция са категорични, че до края на месеца пунктовете за продажба ще са снабдени с 4.8 милиона винетки за различните видове транспортни средства.

Пътната полиция съветва шофьорите да не оставят за последния момент покупката на винетка, тъй като глобите за шофиране по националната пътна мрежа без винетен стикер са доста солени.

   

0 коментарa

Виж още