Важно! Усилена работа по предотвратяване на хакерски набези по време на изборите

Важно! Усилена работа по предотвратяване на хакерски набези по време на изборите

За пореден път има избори и за пореден път специализираните служители на ГДБОП се готвят да се борят с хакерите.

Такива мерки са взимани и при предишните избори, но това не попречи да бъде блокиран сайта на ЦИК за 10 часа при последните проведени избори. Спомняме си и скандалното блокиране на сайта на Министерството на образованието, когато за известно време се появяваше скандален колаж с известни политически личности. Хакерска атака бе разкрита и по време на проведените матури за 12-ти клас.

Ясно е, че хакерите имат необходимите умения и знания да извършват тези атаки. Не е ясно, обаче къде са специалистите, на които се плащат невероятно високи заплати в ГДБОП, за да предотвратят подобна намеса.

Валери Борисов, заместник-министърът на транспорта и съобщенията, увери в студиото на btv, че се работи усилено и в няколко посоки за предотвратяване на нерегламентирана намеса. Той каза, че никой не  е защитен от подобна атака.

Според Борисов, че известно количество от компютрите в администрацията са заразени с вирус и са уязвими. Често обект на атака са компютрите, които са непрекъснато включени. От тази гледна точка са взети мерки опасността от атаки да бъде сведена до минимум.

 Програмистите и специалистите по информационни технологии се събират, за да уточнят стратегията си и ако се установи, че има нужда от привличането на чужди специалисти, ще бъдат предприети съответните действия.

Валери Борисов се оправда с това, че други, много по- големи и стабилни държави от България биват блокирани напълно от хакерски атаки, та какво останало за нас.

Точно, за да се предотврати подобен инцидент, се взимат предварителни мерки.

От институциите, работещи по проблема, уверяват, че хакерските набези не могат да окажат влияние на преброяването и обработката на резултатите в деня за избори.

Денят за вота не е далеч и тогава на практика ще се уверим дали усилията на специалистите са дали необходимия резултат.

   

0 коментарa

Виж още