Валония блокира ключовото търговско споразумение СЕТА с Канада

Валония блокира ключовото търговско споразумение СЕТА с Канада

Белгия не може да подпише ключовото търговско споразумение на ЕС с Канада, съобщи премиерът Шарл Мишел, заради възраженията на оглавената от социалистите Валония.

Неговото изявление унищожи всички надежди, че сделката СЕТА може да бъде подписана от лидерите на ЕС и Канада в четвъртък.

Г-н Мишел заяви, че преговорите с френскоговорящия регион са се провалили.

Това е най-амбициозното споразумение на ЕС за свободна търговия до момента, но Белгия се нуждае от одобрението на регионите да го подпише.

Г-н Мишел заяви, че е информирал председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че Белгия не може да подпише икономическо и търговско споразумение СЕТА.

Останалите 27-те правителства на ЕС са съгласни с подписването на СЕТА, което е било в процес на подготовка в продължение на седем години.

Европейската комисия бе поставила срок на Белгия до понеделник да вземе своето решение по сделката.

Валония, регион с население 3,6 милиона души, иска ясни гаранции за стандартите на труда, околната среда и потребителите.

Днес стана ясно, че други два, водени от социалистите, френско езични парламенти също се противопоставят на СЕТА.

"Федералното правителство, немската общност и Фландрия казаха " да ". Валония, градската управа на Брюксел и Френската общност казаха "не" ", каза г-н Мишел.

Страховете Белгийските социалистите са отзвук на мнението на антиглобалистките активисти, които казват, че СЕТА и сделки като нея дават твърде много власт на мултинационалните компании - мощност дори да сплашват правителствата.

Също така бяха проведени множество протести в няколко страни от ЕС срещу СЕТА и търговските преговори от TTIP между ЕС и САЩ.

В неделя Европейската комисия даде нов шанс на Валония да обмисли предложението.

Правилата за търговиския арбитраж са един от най-спорните въпроси в сделката.

 

   

0 коментарa

Виж още