ВАС: Пръстовите отпечатъци в болниците са невалидни

ВАС: Пръстовите отпечатъци в болниците са невалидни

Съставът на ВАС обяви пръстовите отпечатъци в болниците за невалидни. Това стана ясно от информация публикувана от Новини.бг. Според информация това ще спре чекирането с пръст  до крайното произнасяне на съда. 

Припомняме, че системата за чекиране в болничните заведения в цялата страна бе въведена на 1-ви ноември. Реформата на министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов не бе приета радушнo не само сред населението, но и сред медицинските среди. Според тях това е истински „абсурд“. Личните лекари в цялата страна обявиха реформите за „имитиращи“.


Според магистратите използването на пръстовия идентификатор по никакъв начин не подпомага унифицирането на идентификацията на пациентите, целяща по лесен достъп до квалифицирана медицинска помощ.  Пръстовият идентификатор не е по- ефективен от електронната лична здравна карта, която съдържа актуална информация за здравните данни на всяко едно лице.


Решението на ВАС е категорично, че обявява за нищожна разпоредбата за взимане на пръстови отпечатъци на пациенти, с цел генериране на идентификационен код, при прием в болнично заведение. 


Жалбата на Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" и Сдружение "Национално сдружение на частните болници", касаеща отмяната на цялата Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.


Реформата на министъра в оставка Москов претърпява пълен крах. 
Както по- рано Новини Стара Загора писа, Москов бе призован в Прокуратурата да отговаря за аферата с ваксините, които бяха доставени от Турция. 
Решението на ВАС може да бъде обжалвано посредством касационна жалба в 14 дневен срок пред 5 членен състав.
 

   

0 коментарa

Виж още