Вероятно „Гражданската отговорност“ ще поскъпне

Вероятно „Гражданската отговорност“ ще поскъпне

Твърде вероятно е тази година да поскъпне задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ , тъй като има натиск от страна на държавата за повишаване на такси и вноски.

След новогодишните празници е факт, че във всяка една полица се включват 12 лв. за Гаранционния фонд. Решението за увеличаване на вноската към Гаранционния фонд с 3.50 лв. е било взето на заседание на Комисията за финансов надзор, проведено през ноември, за което никой не е споменал, информира Сега.

По отношение на събираните такси от финансовия регулатор, още миналата година се заговори за увеличението им с цел осигуряване на независим бюджет, разчитайки единствено на собствено финансиране. Тарифата за увеличение на таксите още не е приета, но когато това стане, със сигурност цената на полиците ще се увеличи.

Увеличената вноска за Гаранционния фонд вече се събира от клиентите. В случай, че застраховката ще се плаща на внсоски, сумата, дължима на ГФ се взима с първата вноска. В момента разликата в цените на полиците в сравнение с миналогодишните е почти незабележима.

Свидетели сме, че почти всяка година в края на есента се заговаря за повишаване на цените, но се оказва после, че разликите са минимални. Конкуренцията на пазара обуславя решенията на компаниите да не правят драстични увеличения.

Тарифите могет да бъдат променени и заради новите решения за възможност за сключване на краткосрочни застраховки. Беше приета поправка в закона , която дава право на собствениците, притежаващи мотоциклети, кемпери, каравани, да сключват застраховка „Гражданска отговорност“ за по- малък период от една година.  

   

0 коментарa

Виж още