Вече можете да изтриете като с гумичка лошите спомени! Вижте как!

Вече можете да изтриете като с гумичка лошите спомени! Вижте как!

Нов медицински пробив може да се използва в помощ на хора, претърпели насилие или за военни с посттравматично стресово разстройство. Медиците са направили уникално откритие, което може да прогони лошите спомени от нашите мозъци завинаги.

Експерти от Университета в Торонто са открили, че въпреки че има милиони мозъчни клетки в мозъка, само една шепа от тях са свързани с лошите спомени.

При направени иновативни изследвания върху мишки, те са успели да определят точно тези мозъчни клетки, свързани със спомени за "страх или заплаха" и да ги изтрият.

Уникалното, което изследователите са открили, е че те биха могли да премахнат единични, специфични спомени, оставяйки други спомени напълно непокътнати.

Следващата стъпка ще бъде тестване на лечението при хората.

Проф Шийна Джоселин, която е ръководител на изследването, заяви пред най-голямата конференция в света в Бостън: "Тези открития предлагат доказване на принципа, че лечението не трябва да се отразява на цялото тяло или дори целия мозък. Нашите резултати показват, че критичния компонент на спомена за страх или заплаха може да се намира в малка част от невроните и лечението може да бъде насочено към само тези неврони."

 

Спомените се намират в различни части на мозъка. Но екипът на проф. Джоселин е установил, че невроните - мозъчните клетки - които са кодирани със спомените  за "страх или заплаха", са в една част от мозъка, докато другите части на паметта са на друго място.

Опитите с мишки в лабораторията, са били насочени само към тези клетки. Химически е  нарушена способността им да поддържат неприятния спомен жив.

Изтриването на лошите спомени биха могли евентуално да помогнат на оцелелите след насилие или завръщащи се войници, страдащи от посттравматичен стрес.

Но тази намеса в спомените може да има етични препятствия. Някои етици са убедени, че премахването на някои спомени, изтрива жизненоважна част от самоличността на дадено лице.

Учените от  Университета на Торонто твърдят, че съществуват огромни етични последствия и съображения. "Само защото нещо е възможно, не означава, че то трябва да се направи. Нашите изследвания предоставят доказателство по принцип. По принцип изтриването на паметта е възможно. Въпреки това, обществото ни трябва да разработи етични политики около потенциалното използване на този."

 

Те добавят: "Нашите резултати показват, че един ден може да бъде възможно да се лекуват хора с посттравматично стресово разстройство, като се изтриват тези травматични спомени. В тези хора, спомените са натрапчиви и нарушават ежедневния им живот. Има, обаче, една пречка за лечението- злоупотребата с наркотични вещества (включително злоупотреба с кокаин). Изключително високата е честота на рецидив за прием на дрога, след месеци или дори години, на въздържание."

   

0 коментарa

Виж още