Вижте какво въздействие имат домашните любимци върху нас!

Вижте какво въздействие имат домашните любимци върху нас!

Да имаш домашен любимец не винаги е лесно. Нужни са много грижи и отговорности,но това има и своите предимства. Домашните любимци често могат да ни разберат по-добре от приятелите. Освен това,е научно доказано,че когато общуваме с тях,се отделят специални хормони,които ни носят щастие. Ето как те ни въздействат:


Подобряват настроението
Само половин час в присъствието на вашия пухкав приятел води до освобождаването на серотонин (хормонът на щастието) и повишаване на настроението. Много често четириногите се използват и като терапия за премахване на депресивни настроения. Прегръщането с тях пък повишава окситоцина (хормонът на любовта) .
 

Намаляват стреса на стопанит си
Ако сте в прекарате с куче 5 минути, нивата на кортизола (хормонът на стреса) веднага се неутрализират, откри скорошно датско изследване. Хората, заобиколени от домашни любимци, като винаги изпитват спокойствие.

Болката намлява

Много изследвания се на мнение, че общуването и играта с домашни любимци води до намаляване на болката. Съществуват и специални терапии с животни. А според зоолози някои породи котки могат да редуцират болката от тялото, ако легнат на мястото, където се чувства тя.

Увеличава се активността
Може и да нямате желание да се разхождате, да правите джогинг или да посещавате фитнеса, но ако имате у дома куче, първото е задължително. Разходките ще станат част от графика ви, което е много полезно за вас , защото това тонизира, помага ви да сте във форма и подобрява кръвообращението и функционирането на доста други органи. 
 

Спокойствие на сърдечния ритъм

Галенето на някое животно действа успокоителна на сърдечния ритъм и понижава кръвното налягане Едно проучване е доказало,че хората,които имат котки страдат по-рядко от сърдечно съдови заболявания.

 

   

0 коментарa

Виж още