Вижте какво символизират различните елементи на Хелоуин!

Вижте какво символизират различните елементи на Хелоуин!

Хелоуин (Halloween) произхожда от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и съвпада с честването на католическия ден на Вси Светии. Празникът се отбелязва на 31 октомври и е най-популярен във Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Въпреки това той става хит на все повече места ,включително и у нас. Вижте и какви са истинските истории зад някои от най-известните елементи на Хелоуин.

Оранжево и черно
 
Оранжевото и черното са цветовете, които най-често могат да бъдат забелязани в украсата за Halloween. Навсякъде е пълно с оранжеви тикви и познатите черни създания - прилепи, паяци, вещици. Изборът на тези цветове не е случаен. Всъщност това не са цветове символизиращи нещо злокобно, а просто цветовете на есента и застудяването.

Паяци
 
Във всички филми за Halloween, ще видите, че паяците, с оплетени около себе си мрежи, са важна част от украсата. Но и тук историята не е плашеща. Паяците се свързват с течението на времето, прогресът и съдбата. Те създават мрежи, а самата мрежа е като символ на кръговрата на живота, който никой не може да избегне.

Прилепи
 
За прилепите има няколко версии. Едната отново се свързва с това, че лятото и слънчевите дни приключват и идва ред на мрачното време и тъмните сили. Другото е повече в стила на празника. Древна легенда гласи, че вампирите можели да се преобразяват в прилепи, които се хранят с кръв.

Черни котки и вещици
 
Вярвало се е, че 31 октомври поставя края на събирането на реколтата, но и в същото време, че в нощта на празника земята и небето се разтварят. Това е единственият ден, в който има връзка между живите и мъртвите и мъртвите са отново са сред нас. И то не под каква да е форма. Келтите били убедени, че на Halloween душите на мъртвите се вселявали в черните котки. Други легенди разказват, че черните котки всъщност символизират вещиците, които също излизат на празника.

 

 

   

0 коментарa

Виж още