Вижте как Казанлък ще чества независимостта на България!

Вижте как Казанлък ще чества независимостта на България!

 

По повод празника на независимостта на Българсия,на 22 септември 2016г. община Казанлък кани всички граждани и гости да се присъединят към тържествените мероприятия,посветени на този паметен ден!

Честванията ще стартират в десет часа сутринта. с първото по рода си празнично щафетно бягане за купа „Независимост“,което е изцяло подготвено от община Казанлък. Интересното спортно събитие ще се състои на  кръстовището на ул.“Христо Ботев“ и бул.“23-ти Пехотен шипченски полк“  и ще премине плавно по булеварда до Лъвовата чешма. На паметното за гражданите от Казанлък място ще бъдат връчени награди на най-бързите състезатели в  атрактивната щафета.

До построената със средства на самия  Цар Фердинанд I исторически знаменита чешма от единадесет часа тържествено и ярко ще бъде отбелязана 108-та годишнина от провъзгласяването на българската независимост с водосвет, отслужен от видни казанлъшки духовни лица и освещаване на училищните знамена.  

Казанлъшките граждани призовават всички,които желаят да споделят този светъл ден с тях да се присъединят към празника!

Припомняме,че българската независимост е провъзгласена с манифест на 22 септември (5 октомври нов стил1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново.

 Независимостта на Българско царство е било прието от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до провъзгласяването на нейната независимост, тя се е превърнала в трибутарно княжество спрямо Османската империя. И до ден днешен празникът се чества в цяла България и народа отдава своя почит към събитието по подобаващ начин.

 

 

   

0 коментарa

Виж още