Вижте кое интелигентно селскостопанско животно се конкурира с кучето!

Вижте кое интелигентно селскостопанско животно се конкурира с кучето!

Учение твърдят, че козите са достатъчно умни и добронамерени и могат да контактуват с хората подобно на домашните любимци.

Козите спокойно могат да се конкурират с кучетата при създаването на емоционални връзки със стопаните си. Те са способно да гледат умоляващо собствениците си в очите за помощ, когато им е трудно да се справят с някоя задача.

Тази черта е характерна за кучетата, но не и за вълците, които не привикват към хората. Това твърдят британски учени, цитирани от blitz.bg.

Д-р Алън Макелигот разказва за козите, че разбираш, че те имат характер, както и че мислите им са изписани на муцуната, когато работиш с тях. Те са изключително любопитни, но в никакъв случай агресивни.

 

Целта на изследването, което е направено от учените от университета "Куин Мери" е да намерят достатъчно доказателства, че козите са значително по- умни, отколкото сме ги смятало досега, както и че те са способни да общуват с хората също както домашните ни любимци.

 

Доказано е, че козите успяват да отворят здраво затворена кутия с "лост" - задача, която успешно доказва интелигентността на маймуните. Те са способни да повторят този "номер" дори и след четири години без да се налага да им подсказват.

 

За тази цел на изследването британските учени са обучили козите да отстраняват капака на кутия, за да открият в нея своята награда. В последния опит било невъзможно козите сами да отворят кутиите си. Стъписаните кози търсели помощ от хората. Освен това погледът им се променял- бил наистина по-красноречив, когато човекът е очи в очи с тях, в сравнение с моментите, когато бил с гръб към тях.

 

Това са първите селскостопански животни, които били опитомени от хората преди около 10 000 години. Много хора, обаче, ги смятат за толкова умни, колкото овцете, а в някои държави сравнението с коза е равносилно на обида.

   

0 коментарa

Виж още