Вижте кои имена черпят днес!

Вижте кои имена черпят днес!

На 26 октомври Православната църква чества паметта на великомъченик Димитър Мироточиви Солунски. Българско народно предание представя свети Димитър като брат близнак на свети Георги.
 Димитър Мироточиви Солунски. е роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага тази позиция на Димитър, който е приет с голяма радост и уважение от гражданите. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави православната християнската вяра. Гневен от неговото държание, император Галерий го хвърля в тъмница . Преди още да го осъдят, войници нахлули в килията му и го убили с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

 Според легендите св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки.
Ако срещу празника луната е пълна, пчелите ще се роят и кошерите ще се пълнят с мед, а кошарите ще са пълни с агънца.

Характерно е и традиционното гадаене по първия гост влязъл в дома /полазник/,ако е добът и заможен човек, такава ще е и годината.

   

0 коментарa

Виж още