Вижте кои нации имат най-здравословна коледна трапеза!

Вижте кои нации имат най-здравословна коледна трапеза!

Британска диетоложка сравни коледните храни на различни народи, шестте държави, където приготвят най-здравословната празнична трапеза. На първо място в класацията и е Полша. На Коледа поляците слагат на трапезата борш, шаран и компот от сушени плодове, пише БТА. Тези храни са леки и се храносмилат лесно.

На второ място са австралийците и новозеландците. В Австралия и Нова Зеландия угощението на Коледа също е леко, защото има много салати и морски дарове. Десертът обикновено е торта Павлова и пресни плодове. Месото също присъства, но студено, с боровинков сос.

Френското коледно меню е по средата на класацията. То е с гъши дроб, петел, сирене, коледен сладкиш, но има и салата за гарнитура

Трапезите в Испания и Германия са по-скоро нездравословни, с тежко месо, колбаси, картофи и сладкиши. Затова те заемат четвъртото място в списъка на Кристина Мерифийлд.

На последните две места в класацията са британците и американците.

За да не преядем на празниците, Кристина Мерифийлд препоръчва първо да си сипваме салати и зеленчуци, а след това месо и пържени ястия. Добре е преди да седнем на масата, да не ядем мазни и сладки неща.

Алкохолът трябва да е в малко количества. Освен че е калоричен, той увеличава апетита.Десертът е по-добре да не е прекалено тежък. Ако има плодове, те са за предпочитане. 

 

   

0 коментарa

Виж още