Вижте кои са седемте най-големи зелени съкровища на планетата!

Вижте кои са седемте най-големи зелени съкровища на планетата!

Горите са безценен ресурс, който през изминалите години за съжаление намалява, макар и много бавно. Но има и такива,които са запазили красотата си.

Представяме ви седемте най-атрактивни и големи гори на планетата:

7. Ксишуангбана

Тя е с големина 2402 кв. км и се намира в Китай,

С това наименование са известни тропическите дъждовни гори на Азия. Те все още са добре запазени и се намират в южната китайска провинция Юнан и съседните държави.

6. Сундарбан

Гората е 10 хил. кв. км и се намира в Бангладеш. Сундарбан е най-голямата мангрова гора в планетата. В нея живеят много застрашени от изчезване видове, като Бенгалския тигър. 

5. Тонгас

Зелената атракция от 69 хил. кв. км. е разположена в  Аляска. Заради изолираното си местоположение, тя е една от най-запазените и екологично чисти гори на Земята. Гората е обежище за мечки гризли, плешиви орли и уникални растителни видове.

4. Валдивска 

248 хил. кв. км. гора, която се простира в Чили и Аржентина. Тя е най-голямата умерено дъждовна гора в света. Вечно зелена и обвита в мъгли, Валдивска е населявана от  редки видове като кодкод (един от най-малките представители на семейство котки) и пуду (най-малкият елен в света).

3. Конгоанска 

Гората е с големина от 2 млн. кв. км и се намира в Конго. Зелената й площ обхваща територията на шест африкански държави.
В нея виреят над 10 хил. вида растения, от които 30% могат да бъдат видени само там.

2. Амазонска 

Големината и е 7 млн. кв. км, една от страните, които обхваща е Бразилия. Тя е най-голямата тропическа дъждовна гора на Земята. Значителна част от медикаментите по света са създадени на основата на растения, които виреят там. 

1. Тайга

Зелената покривка от 12 млн. кв. км се намира в Евразия. Руската тайга е най-голямата горска площ в света, съставена главно от иглолистни гори, приспособени към хладния климат.

   

0 коментарa

Виж още