Вижте кои храни развалят кожата и ги избягвайте!

Вижте кои храни развалят кожата и ги избягвайте!

Здравите кости се нуждаят от калций, сърцето се укрепва с риба, богата на Омега-3, а ставите имат нужда от зехтин. А какво трябва да ядем за идеална кожа? Или по-скоро да не ядем? Спорен въпрос...

Научно е доказано, че едни храни помагат на кожата да се съхрани млада и здрава, а други оказват лошо въздействие.

Млечните продукти са първи в списъка с вредните храни за кожата. Млякото съдържа компоненти, стимулиращи изработката на тестостерон. От своя страна, хормонът създава благодатна почва за поява на акне. На всичкото отгоре, в обезмаслените продукти, концентрацията на хормоните е по-висока. Това са твърдения на научни статии и публикации в медиите, но сериозно изследвания на тази хипотеза още не са правени. По-скоро става дума за индивидуална непоносимост към млечните храни. От друга страна, млякото е основен източник на калций за костите.

Така, ако решите да се откажете от млякото в името на гладко лице, компенсирайте недостига на калций с броколи, зеле и сардини. Можете да проведете собствен експеримент в продължение на 3-6 месеца, като се опитвате да заменяте и да изключвате определени млечни продукти. Например, в началото махнете от храната си плодовите млека с консерванти, оцветители и овкусителите. След това заменете кравето мляко с козе.

Различните мастни киселини, които употребяване ежедневно, могат да засилят възпалението на кожата или да го облекчат.“ Някога Омега-6 и Омега-3 мастни киселини били равномерно представени в дневния порцион на човека. Но днес пропорциите са изменени и ние получаваме Омега-6 в много по-голямо количество. Този дисбаланс може да  доведе до обриви по кожата. За да се изключи този рисков фактор, трябва да се придържаме към прости диетични правила. За начало – да използваме по-малко царевично, рапицово и слънчогледово масло. Омега-3 се набавя с риба като сьомга или скумрия.

Чувствителността към глутена също е една от причините за лоша кожа. Глутенът се съдържа в повечето съвременни зърнени храни и много хора могат наистина да реагират на консумацията му, без това да е диагностицирано като алергия. Обикновената реакция към глутена е акне и дерматит. Ако започвате gluten free период, то задължително се консултирайте с лекар за съвет с какво да  заместите зърнените храни.

   

0 коментарa

Виж още